ŞEYH HACI FEVZİ EFENDİ
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Sayın Binali Yıldırım Erzincan’ı ziyaret etmişti. Ziyareti sırasında Başbakan Sayın Binali Yıldırım ile bir müddet görüşme imkanı buldum. Görüşmede vardığımız mutabakat gereği Başbakan Sayın Binalı Yıldırım’ın Biyografik, belgesel bir romanını yazma konusunda karara vardık. Başbakan Sayın Binali Yıldırım ile ilgili olarak hatıralarını toplayarak onun biyografik romanını yazmak için çalışmalara başlamış bulunuyorum.
Başbakan ile vardığımız bu mutabakatın ardından eski Vali , Milli Savunma Bakanı ve halen Türksat Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Vecdi Gönül ile de uzun uzadıya bir sohbetimiz olmuştu. Kendisine babası Mustafa Saffet Gönül’ün hayatının da yazılması gerektiğini ifade etmiştim. Mustafa Saffet Gönül’ün ülkemizin geçmişinde önemli bir yeri var. Mustafa Saffet Efendi’nin ülkenin düşman işgalinden kurtuluşunda Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin başkanlığı yapmış önemli isimlerden birisidir.
Sayın Vecdi Gönül Bey ile yapılan görüşme sırasında Erzincan’ın geçmişine damga vuran isimlerin bazılarından bahsetmiştim. Bunlardan birisi de TBMM kurucu Meclis Üyelerinden Şeyh Hacı Fevzi Efendi idi. Kadir Aşçı’nın bu konuda çalıştığını ifade etmiştim. Ayrıca sohbetimizde yine kurucu Meclis Milletvekillerinden Hüseyin Aksu bey de sohbetin konusuydu. Bu tür çalışmaların Erzincan gibi bir şehirde ne kadar önemli olduğunun farkındaydım. Bu sebeple de Sayın Vecdi Gönül’e bu çalışmalar hakkında bilgiler vermiş, kendi babasının da yazılması gerektiğini hatırlatmıştım. O da “İşlerimi toparlayayım. Bu konuda çalışalım” demişti.
Bu arada hemşerimiz Kadir Aşçı “Şeyh Hacı Fevzi Efendi” ile ilgili olarak yaptığı çalışmasını tamamlamış ve kitabı kargoya vermişti. Önceki gün bu kitap tarafıma ulaştı. Kitabı heyecanla incelemiş ve yapılan çalışmanın titizliği konusunda memnuniyetimi büroma gelen dostlarımla da paylaşmıştım.
Kitapta daha önceleri “Terzi Baba” hazretleri ile ilgili hazırladığı kitabından tanıdığımız Şaban Er’in de katkılarının olduğunu Osmanlıcadan çevirilerin Şaban Er tarafından yapıldığını gördük.
Kitap tarihi bir şahsiyetin anlatımından , bir biyografiden öte bir çalışma. Kitapta tarih, siyasi hayat, tasavvuf, sosyoloji adeta sarmaş dolaş vaziyette. Şehrimizin kayıp geçmişinden, ülkemizin esrarlı geçmişine kadar her konuda fikri, düşünceyi yaşanmışlığı bulmak mümkündür.
Kitapta şehrimizin geçmişine ışık tutan Terzi Baba, Leblebici Baba ve Şeyh Mustafa Fehmi Efendi’den tutunuz da günümüze kadar izi sürülmemiş pek çok kanaat önderinin izine rastlamak mümkündür.
Yine Erzincan ile ilgili olarak tuttuğu kayıtlardan Erzincan’ın geçmişini bizlere aktaran Aşcı Dede Halil İbrahim’in hayatından önemli kesitler verilen kitapta, Rus işgal yılları da anlatılmış ve kurtuluşun reçetesini hazırlayanlar önemli ölçüde sayfalara dökülmüş buldum.
Yani Kadir Aşçı kitabında şehrimizin en karanlık yıllarını bütün çıplaklığı ile net bir fotoğraf gibi gözlerimizin önüne sermiş bulunuyor.
Kültüre yeterince karşılığın verilmediği şehrimizde, yürek isteyen bu çalışmayı yapabilme cesaretini gösterin Kadir Aşçı’yı kutluyorum. İnanıyorum ki Kadir Aşçı için bu bir başlangıçtır. Bundan sonra da bu genç kardeşimiz azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürecektir.
Kitabın muhtevasından az da olsa bahsetmişken bir de kitabın hacim ve ebadından bahsedelim. Kitap 24x 16 Cm ebadında 238 sayfa hacmine sahip. Kitapta Şeyh Hacı Fevzi Efendi ve Çevresinde dönüp dolaşan olaylarla ilgili olarak çok sayıda fotoğraf ta yer alıyor. Kitap kağıdına basılmış olan eser “Kutup Yıldızı Yayınları” arasında “Çeyrek Hafız Külliyatı serisinin 1. kitabı olarak raflarda yerine almış bulunuyor.
“Kitab, Haznedar Mah. Posta Cad. No: 46/A Güngören İstanbul” adresinden temin edilebilir. Kitap ayrıca Kadir Aşcı'nin 05358604110 nolu telefonundan da istenebilir. Yazarın Mail adresi ise şöyle : [email protected]