.
İnsan, hayati önem taşıyan bazı şeyleri çok iyi kavrayamadığı için, gereken özeni gösteremiyor. Ancak onları kaybetmeye başlayınca, yeteri kadar özen gösteremediğin farkına varabiliyor.
Zaten bizim eğitim müfredatımızda sağlığımızın öneminin farkına varmamızı, bu konuyu , yeteri kadar içselleştirilmemizi sağlayacak konulara da, çok yer verilmemiştir.
Hâlbuki bir ülkenin eğitim sisteminin başta gelen amacı hayatın en önemli iki değerini: Sağlık ve zamanın değerini kavratmak olmalıdır.
Rahmetli Vehbi Koç, bir röportajında sağlığın önemini, veciz bir şekilde anlatmıştı:
_” Efendim şu anda ülkemizin, en görgülü ve bilge insanlarından birisiniz. Ülkemizin gençleri için hayatı değerlendirir misiniz?
-Sağlıklı doğmak ve sağlıklı yaşamaya: 1-Yaz. İyi bir anne ve babaya sahip olmaya; Birin arkasına iki sıfır koy. Güzel bir yörede dünya ya gelmeye, iki sıfır daha koy. İyi bir ilkokula gitmeye ve iyi bir öğretmenin öğrencisi olmaya, iki sıfır daha koy. Sağlıklı bir arkadaş grubuyla orta öğretimi okumaya, iki sıfır daha koy. Geçerli bir meslek sahibi olmaya, iki sıfır daha koy. Kendine denk ve sana can yoldaşı olacak biri ile evlenmeye, iki değil üç sıfır koy… daha böyle hayatın atlama taşlarına, ikişer sıfır koydurmaya devam etti…
-Pekii! Şimdi yazdığın değeri oku!
- Efendim! Ben bu kadar rakamı okuyamam ki!
-Peki! Yazdığın rakamların başında ki biri kaldır.
-Peki! Şimdi oku!
-Bir sürü sıfır! Efendim.
-İşte sana hayatın değeri. Başta ki -1- Olmazsa, sağlıklı olmazsan; hayatın geri kalanın toplam değeri, sıfırdır.
Hayatımızı değerli kılmamız için önce; sağlığımızın ve zamanımızın değerini çok iyi bilmeliyiz ki; hayatımızın değerleri de olsun." Demişti.
Kanuni Sultan Süleyman da bu veciz sözüyle; sağlığın önemini çok güzel özetlemiştir:
“Halk içinde muteber bir Nesne yok Devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi”
Her gün yaptığımız ilk konuşmalardan biridir belki de sağlıktır: “Nasılsın, iyi misin? Sağlığınız sıhhatiniz nasıl… gibi”
Hayat ve sağlık! Yüce Allah’ın, insana verdiği en büyük emanet ve en büyük nimet. Bu nimetlerin, korunması gerektiğini, korumak ve kollamak için her şeyin yapılması gerektiğini,hasta olunca insan daha iyi anlıyor, daha iyi kavrayabiliyor.
İlk defa, sağlığım konusun da ciddi olan bir konuda, “ gözlerim konusunda” doktora gittim. Yıllardır idare ettim. Bu hastalığım konusunda biraz da ihmal davrandım.
Sol gözümden ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. İnşallah! Hayırlısı olur!
Bunu asla unutmamalıyız! Dünyada huzurlu ve mutlu olmak, başarılı olmak, başkalarına muhtaç olmadan yaşayabilmek için sağlığımıza dikkat edip, sağlıklı bir ömür sürmenin gayreti içinde olmalıyız. Her zaman, her anda ve her yerde; önceliğimiz sağlığımız olmalıdır!
Tabii ki hasta olmadan önce.
Kendinizi sevin, pozitif düşünceye odaklanın ve olumlu bir yaşam tarzı benimseyin. Kendinize iyi bakın, kendinizi değerli hissedin ve kendinize özen gösterin.
Allah! Cümlemize, sağlık, sıhhat, huzur ve hayırlı ömürler versin!