Erzincan’ın, basın dünyamızın büyük bir ismini kaybettik…
Tanıştığımız günü hatırlıyorum. Yazılarımın çıkmaya başladığı Doğu Gazetesi’nin başyazarıydı. Ofisine gittiğimde kader arkadaşı daktilosunun başında oturuyordu. Daktilonun etrafında düzenli ve üst üste kümelenmiş ansiklopediler, dergiler vardı. Doğu Gazetesi’ndeki yazılarını sürekli takip ettiğimi kendilerini örnek aldığımı her söylediğimde mahcup oluyordu.
Bazı şeyleri yazmak insana zulüm gibi gelir. Ve bir düşünürün dediği gibi bazı insanları toprağa vermek daha bir zor gelir. Belki de Şefik Ağabey’in bizim üzerimizde bıraktığı izlerdir bizi etkileyen.
Yaşadığı şehre sürekli hizmet veren, ilkeli ve dürüst tavırlarıyla kendisine temas eden herkese iyiliklerde bulunan bir “Erzincan Beyefendisi”ni yeni nesillere tanıtmanın sorumluluğunu duyuyorum.
ŞEFİK ARAS İSMİ UNUTTURULMAMALI
Şefik Aras isminin unutulmamasını Erzincan’da yaşayan insanlar için ifade ettiği anlamın canlı tutulması gerektiğini düşünüyorum.
Böyle isimleri sokak, cadde, park ve anı köşelerinde yaşatarak yüceltmeli yeni nesillere örnek olarak göstermeliyiz.
Erzincan’ı konu alan yazılarını bir araya getirip kitaplaştırmalı ondan geriye kalan her şeyi kutsal görüp sahip çıkmalıyız.
Erzincan kitaplığı ve 1955 ten buyana devasa bir basın arşivi bıraktı.
ERZİNCAN BASIN TARİHİNDE BİR OKULDU
-1970- 1990 tarihinde 20 yıl TRT Erzincan temsilciliği yaptı.
-50 Yıllık gazetecilik hayatında “Öz Erzincan” ve Doğu Gazetesiyle çeşitli dergilerde tam tamına 13.000 makale kaleme aldı.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin değerli hocalarından Doç. Dr. Nejdet Tozlu hocamız; kültür elçimiz Musafa Uçar ve şairimiz Metin Tombul’u makale konusu yaparak ölümsüzleştirdi ve öğrencileri yüksek lisans tezi olarak çalıştılar.
Aynı şekilde Şefik Aras’da çalışılmalı ve bıraktığı arşiv dijital ortama aktarılarak Erzincan Üniversitesi bünyesinde koruma altına alınmalıdır.
Yaklaşık 65 Yıllık çıkmış olan gazetelerin bir arada toplandığı ve yıllara göre tasnif edilip ciltlettirilerek oluşturulan bu dev arşive gözümüz gibi bakmalıyız.
ŞEFİK ARAS’IN BUGÜNE KADAR ALDIĞI GÖREV VE PLAKETLER
-8 yıl Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği 1984- 1992
- 2 dönem Erzincan Üniversite Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği(kurucu üye) 1996- 2000
-ERAYKUD(Arama Kurtarma Derneği) Yönetim kurulu üyesi
- İl İnsan Hakları Üyesi 2000- 2002
- Terzibaba Mezarlığı Derneği Onursal Üyesi 2000
Anadolu Basını Özendirme Yarışmasın da makale dalında Türkiye birinciliği ödülü. (1975)
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyetinden(Gazetecilik Başarı) ödülü (1984-1985-1986-1989)
-Basın Yayın Müdürlüğü’nden; (1979-1980-1981-1982) yılları gazetecilik başarı ödülleri
-Kızılay Erzincan Şube Başkanlığı’ndan teşekkür plaketi 2000 yılı.
-Türkiye Yazarlar Birliği’nden teşekkür plaketi 2009 yılı.
-Erzincan Valiliği ve Belediye Başkanlığı’ndan 13 Mart 1992 depremindeki sorunların çözümüne yaptığı katkı için verilen teşekkür plaketi 2007 yılı.
-İlk sarı basın kartını 1964 yılında aldı. 1978 ‘deki kart no:2916. 1982’de ise sürekli sarı basın kartı sahibi oldu. Kart no:1367
Erzincan’ın özü, eşrafı iyi niyetli beyefendisine Allah’tan rahmet diliyorum.
Not: Gazeteci- Yazar Şefik Aras hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler Prof. Dr. Erol Kaya’nın “Şehre Tanıklık Edenler sözlü Tarih Çalışması Eseri”ne bakabilirler.