İlimizin en eski ve tarihi mezarlığı olan Terzi Baba Türbesi ve Mezarlığı. Terzi Baba Hazretlerinin ve diğer büyük zatların isimlerinin yazıldığı, ihtişamlarına layık giriş kapıları vardır. Genelde cuma günleri büyük kapı girişinde, Allah C.C. rızası için ve ölen yakınlarının hayrı için helva dağıtanlar, tatlı dağıtanlar, çikolata vs. dağıtan insanları görürsünüz.
İlk önce ayaklarınız sizi Terzi Baba Hazretlerinin türbesine doğru yöneltir. Bir sessizlik hâkim olur gönlünüzün ta deriliklerine doğru. Belki bir gün buraya getirilip de geri dönmemenin haşyeti, beklide ölen yakınlarınızı veya büyük zatları ziyaretin heyecanı sarar içinizi. Giriş kapısından içeriye girerken içinizden Fatiha suresi, Tekasür suresi vs. okuyarak ilerlersiniz. Kimi umursuz ve şuursuz, kimi yeni göçen yakınları için gözyaşı döker halde, kimini de sessizce bir mezarın başında Kuranı Kerim okurken görürsünüz.
Orada sadece mezar taşlarının ve toprağın hâkimiyeti vardır. Kiminin görkemli mermer taşları, kiminin tarihi mezar taşları kiminin bir taşı dahi yok, hatta bir Fatiha okuyanı dahi kalmamış. Zalimler, mazlumlar, çok bilenler ve ümmiler de bir arada. Bugün veya yarın illaki bir zaman sonra bizde bu kafileye katılacağız.
Terzibaba Mezarlığımız hizmet binalarıyla, mescidiyle adeta bir külliyedir. Bütün personeliyle titiz bir şekilde hizmetler yürütülmektedir. Keza ilimizde, gasil ve defin işlemlerinde Belediyemiz ve hastanelerimiz bu konuda her türlü kolaylığı sağlamaktadırlar.
Mezkûr mezarlıkta erkeklerin ve kadınların namaz kıldığı iki bölmeli bir mescit vardır. Siz hiç yağmurlu bir günde, soğuk bir kış gününde ya da sıcak bir yaz gününde, cuma günü dışarıda bir cuma namazı kıldınız mı? Çoğu insan bu sıkışıklıktan dolayı şehre gitmektedirler. Kadınların cuma namazı kılma gibi bir mecburiyetleri yoktur. Bu mescidin ara bölmesi açılarak tamamen erkeklere tahsis edilebilir. Kadınlarda daha rahat bir şekilde taziye evinde namazlarını kılabilirler.
Diğer taraftan vakıf sahiplerinin rızası ve onayı alındıktan sonra kullanım dışı duran taziye evi restore edilerek güzel bir cami haline dönüştürülebilir. Bu hizmet kalıcı ve tarihi bir eser olarak kalacaktır. Keza taziye evi olarak ta mescit yeri kifayet edecektir kanısındayım.
Mezarlık alanları öteden beri güzel bir şekilde planlanmış ve bu şekilde hizmete açılmaktadır. Ancak, her nedense mezar yerleri biraz seyrek tutulmuştur. Bazen yol kenarlarında neredeyse iki mezar şeridi boşlukları vardır. Bu durum hızlı bir şekilde alanın genişlemesine neden olmaktadır.
Bilhassa mescit konusundaki duyarlılığımı dile getirmeye çalıştım. Takdir daha iyi bilenlerin ve yetkililerindir.