Erzincan Şehrinin cadde, sokak yada meydanlarına geçmiş belediye yönetimleri tarafından isimler verildi.
Bunlardan bazıları isabetli olduğu gibi Erzincanla bir ilgisi olmayan isimler de var.
Bir evvel ki Belediye meclisinin 3.3.2014 tarihli toplantısında; şehirde 19.sokak ,cadde, meydan, bulvar, ve park isimlerinin değiştirilmesi kararı alındı. Lakin sonraki belediye yönetimi, bu kararır uygulamadı. Çünkü değiştirilen, ya da yeni konulan isimleri benimsemedi.
Bu konu yeniden gündeme gelir mi bilmem, ama şayet gelirse; istiklal madalyalı birinci cihan harbine katılmış, çeşitli cephelerde savaşmış, yararlıklar, göstermiş, o nedenle çeşitli madalya ve nişanlara layık görülmüş, Erzincanlı paşaların hatırlanmasının, bir kadirbilirlik olacağını hatırlatmak isteriz.
Değerli hemşehrimiz Prof.Dr. Cemal Aytemizin “ Erzincan ve Bilinmeyenleri” adlı kitabında; kimlikleri ve başarılı hizmetlerinden söz edilen, İstiklal Madalyalı iki orgeneral hemşehrimiz; orgeneral İsmail Hakkı Akoğuz ve, orgeneral Fevzi Uçaner paşaların, doğdukları şehrin. Cadde ve sokaklarında isimlerinin yaşatılmasının isabetli olacağını düşünüyoruz.
Paşalar şehri olarak tanımlanan, Erzincanlı Paşalarda yüksek Askeri Şura üyesi orgeneral İsmail Hakkı Akoğuz ve Hava kuvvetleri komutanlığı görevinde bulunmuş olan Fevzi Uçaner hakkında, adında söz ettiğimiz, Prof.Dr. Aytemiz’ in kitabında yer alan bilgiler şöyledir:
Orgeneral Fevzi Uçaner:
1.Dünya savaşına, katılmış Harp gümüş imtiyaz, gümüş liyakat, Alman salibi ve İstiklal madalyası sahibidir.
Erzincan sevgisi ve Erzincan’a bağlılığı büyük olan bir hemşerimizdi.1942 yılında kurulmuş olan Erzincan İli Eğitim ve Kültür Derneğinin kurucuları arasında yer almış ( Albaylığı sırasında) Erzincan’ın kurtuluş gecelerinin düzenlenmesinde emeği geçmiş ve pek çok gencimize eğitim bursları sağlamak amacıyla büyük çabalar sarf etmiştir. Bakanlığı sırasında kendisini yakından tanıma fırsatı bulmuştum.
Orgeneral İsmail Hakkı Akoğuz:
1947 yılında Orgeneralliğe yükselerek 2.Ordu Müfettişliği görevine getirilmiş ayrıca Yüksek Askeri Şura üyesi olmuştur.
1912-1913 yıllarında süren Balkan Savaşlarına, 1.Dünya Harbine ve İstiklal Harbine İştirak ederek büyük yararlıklar göstermiştir.
19 Temmuz 1950 tarihinde emekli olmuştur. Harp madalyası, Gümüş liyakat madalyası Alman Demir salip Nişanı, Kılıçlı 5. Mecidiye Nişanı, Avusturya Harp Madalyası ve İstiklal Madalyaları sahibidir.
Sözünü ettiğim Belediye Meclisinin kararında isimleri değiştirilen , ya da yeni isimler verilenler şunlardır;
Buna göre 11 sokak, 2 kavşak, 3 park, 1 bulvar, 1 üst geçit ve 1 meydanın adı belediye meclisi tarafından değiştirildi. Buna göre; 784.Sokak Ali ÇOŞKUN Sokağı olarak 59, Topçu Tugayı 3.Ordu Kavşağı Vecdi GÖNÜL Kavşağı olarak 75. Yıl Bulvarı Binali YILDIRIM Bulvarı olarak, Işıkpınar Kavşağı Metin YAMAN Kavşağı olarak, Bahçe Kültürleri Yolu Mihrali AKSU Yolu olarak, 104. Sokak Adnan Ercan Sokağı olarak 14 Sokak. Refik ARAS Sokağı olarak , 1029 Sokak Mehmet Buyruk Sokağı olarak, 359. Sokak İhsan ÖZEL Sokağı (Ciminli İhsan Hoca ) olarak, yeni mahalle Cami Meydanı Nuri ATALAY Meydanı olarak, Ergenekon Parkı Ahmet DUMLU Parkı olarak, 954.Sokak Fikri ARABACI Sokağı olarak, Taksim Mah. Eski 1115 sok. Güney- Kuzey İstikamet Halis ÖZYİĞİT Sokağı olarak, Hocabey 1078. Sokağın devamı Doğu-Batı istikameti Hacı Salih YILDIZTAŞI Sokağı olarak 306 Sokak Kadir YURTYAPAN Sokağı olarak ,Kandilli Cami Parkı Mehmet DUMAN parkı olarak 176.Sokak Fuat SAĞIR Sokağı Ergan üst geçit Şehit P.Er Ahmet Aytekin üst geçidi olarak Akşamseddin parkı Hüseyin KAYAOĞLU Parkı olarak değişmiştir.Milliyetçi Hareket Partisi 21 Dönem Milletvekili Rahmetli Mihrali Aksu’nun ismi ise çalıştığı bahçe kültürleri kurumunun yoluna verildi.