Türkiye’nin dört bir yanındaki üreticiler, et maliyetlerinin artışı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) politikaları nedeniyle zor günler yaşıyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek, getirilerin ise oldukça düşük olduğunu dile getirerek, sistemin kendilerini desteklemediğini söylüyor.

ESK’nın piyasayı düzenlemek adına ithalata yönelmesi ve yerli üreticiyi zor durumda bırakması tepkilere yol açıyor. Üreticiler, “ESK yılda kaç bin hayvan kesiyor? Açıklasın da görelim. Vatandaşlara ucuza et yedireceğini söylüyor ama üreticiyi bu denklemde yok sayıyor” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

Üretim maliyetlerine dikkat çeken çiftçiler, yem fiyatlarının tonunun 13.200 TL, samanın 3.500 TL, arpanın ise 9.000 TL olduğunu belirtiyor. Bunun üzerine çoban maaşlarının aylık 60.000 TL’yi bulduğunu ve nakliye gibi giderlerin de büyük yük oluşturduğunu ifade ediyorlar. Üreticiler, “450 kilometre yolun maliyeti 45.000 TL. Veteriner giderleri yıllık 100.000 TL’yi buluyor. Bu maliyetlerle nasıl ayakta kalabiliriz?” diyorlar.

Kesimhanelerde yaşanan sorunlara da dikkat çeken üreticiler, hayvanların sakatatlarının bedavaya bırakıldığını ve süt fiyatlarının üreticiden 100 TL’ye alınıp tüketiciye 350 TL’ye satıldığını vurguluyor. “Devlet desteği istemiyoruz. Yalnızca adil bir düzenleme talep ediyoruz” diyen üreticiler, yetkililerden çözüm bekliyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri ucuza yem satsın görelim. Devlet üreticinin yanında olduğunu söylüyor ama uygulamalar tam tersi” diyen üreticiler, seslerini duyurmak için yetkililere ve vatandaşlara çağrıda bulundu.

Üreticiler, artan maliyetlerin yükünü artık kaldıramadıklarını ve sürdürülebilir bir tarım politikası için acil önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. “Emeğimizin karşılığı bu mu?” diye soran üreticiler, adaletli bir sistemin kurulmasını istiyor.

SURİYE'DEN GETİRİLEN HAYVANLAR TÜRKİYE'DEN İHRAÇ EDİLİYOR

Emekli olduktan sonra üretime başladı Emekli olduktan sonra üretime başladı

Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Başkanı Osman Türkman sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak yapmış olduğu açıklamasında; "İskenderun limanından Körfez ülkelerine ihraç edilmek üzere küçükbaş erkek toklular gemilere yükleniyor. Ancak söz konusu hayvanlar Suriye'den körfez ülkelerine gönderilmek üzere izin verilen hayvanlar. Yani Suriye'den getirilip ihracata gönderiliyor" diyor. 

Editör: Adem Küçükkaya