Destekler sonrasındaki durumun pek iç açıcı olduğunu söylememiz doğru değil. Daha ilk ayında tökezleyip prim borçlarını ödeyemeyenlerin çoğunlukta olduklarını biliyoruz.
Desteklerin sona ermesi demek Erzincan’da toplam olarak 2156 işyerini yakından ilgilendirmesi demektir. Çünkü toplam olarak bu sayıda işyeri pirim ödemektedir.. Bu işyerlerinde destekten yüzde 8o olarak teşvikten istifade eden işyerleri olduğu gibi yüzde 50 oranında teşvikten istifade eden işyerleri mevcuttu.
Teşvik kanunundan faydalanan işçi sayısı ise 114 000 civarındaki kişiydi. Ancak bu kişiler 2013 yılı başından itibaren bu desteklerden istifade edemiyor. Bu demektir ki, işverenler bu kadar insan için toplam olarak ödedikleri pirimin yaklaşık iki katı pirimi yeni duruma göre ödemek zorunda kalmışlardır.
Teşvik uygulandığı dönemde bir kişi için işverenin ödediği destek 160 lira civarında iken yeni durumda bu rakam 350 TL ye çıkmış görünüyor. Yani işveren her işçi başına 190 TL daha fazla pirim ödemek zorunda kalmıştır. Bu rakama işçi stopajları dahil değildir. İlk aydan itibaren SGK ya yatırılan primlerdeki düşüş dikkate alındığında yapılacak şey bellidir. Desteklerin süresini uzatmak.
Bu rakamlarla olaya baktığımız zaman aylık 3 milyon TL tutarında bir ek yükün bu şehirdeki işverenlerin sırtına binmiş olması demektir. Bu ise bu ölçekteki bir şehir için büyük bir rakamdır.
Bir süre önce bir televizyon programında durumu siyasilere iletmiş, bir cevap almayı ummuştum. Ancak siyasilerden bu anlamda bir cevap almam mümkün olamadı.
Şimdi bir ışık doğdu. Başbakan Sayın recep Tayyip Erdoğan’ın yeni durumu görüp hissetmiş olması düşüncesi ile desteklerin devamı yönünde açıklamalar yaptığı ifade ediliyor. Umarız bu açıklamalar en kısa zaman içerisinde gerçeğe dönüşür ve problem en kısa zaman içerisinde çözülmüş olur.