Avustralya'nın Macquarie Üniversitesi Biyoloji Bilimleri bölümünde yapılan bir araştırmaya göre, sineklerin bedenlerinde antibakteriyel özellikler bulunuyor. Bu keşif, bilim dünyasında büyük bir yankı uyandırırken, sineklerin antibiyotik üretiminde kullanılabileceği yönündeki teorileri de güçlendiriyor.
Sineklerin Antibiyotik Özellikleri Keşfedildi
Sineklerin çürük et, meyve ve gübre gibi pisliklere karşı gösterdikleri dirençler üzerine yapılan bu araştırma, sinek bedenlerinin bakterilere karşı güçlü savunma mekanizmalarına sahip olduğunu gösteriyor. Melbourne Mikrobiyoloji Konferansı'nda bu yeni bulguyu tanıtan araştırmacılardan Ms. Joanne Clarke, sineklerin vücutlarında doğal antibakteriyel özellikler barındırdığını ve bu bulguların antibiyotik araştırmalarına önemli bir katkı sağladığını ifade etti.
Clarke, sinek bedenlerinin antibakteriyel özelliklerinin, mide içerisinde görülen benzer aktivitelere benzediğini belirtti ve sineklerin vücut yapısının bu özellikleri ayrıştırmak için uygun bir ortam sunduğunu söyledi. Ayrıca, bu araştırmanın doktora tezinin bir parçası olduğunu ve daha önce bakılmayan bir alana odaklandıklarını vurguladı.
Yeni Antibiyotikler İçin Küresel Araştırmaların Parçası
Ms. Clarke, bu araştırmanın, küresel ölçekteki antibiyotik keşifleri için yapılan çalışmalara katkı sağladığını belirtti. "Kimse daha önce sineklerin bedenlerine bu şekilde yaklaşmayı düşünmemişti," diyen Clarke, sineklerden antibiyotik elde etme çalışmalarının 20. yüzyılın başlarına dayandığını ve bunun yeni bir aşama kazandığını ifade etti.
Tarihi Bağlantılar ve Peygamber Efendimizin Uyarısı
Sineklerden antibiyotik üretme denemeleri aslında uzun yıllardır devam etmektedir. 1930'lar ve 1947'lerde İngiliz ve İsveçli bilim insanları, "cafasin" ve "klotinizin" adlı antibiyotikleri sineklerden elde etmişlerdi. Günümüzde, bu alandaki çalışmaların artması, Peygamber Efendimiz'in (asm) sineklerle ilgili uyarılarının bilimsellik kazandığını da ortaya koyuyor. Rivayete göre Peygamber Efendimiz "Sizden birinizin (yemek) kabına sinek düşecek olursa, onu iyice batırın. Zira onun bir kanadında hastalık, diğerinde şifa vardır. O, içerisinde hastalık olan kanadıyla korunur." demiştir. Bilim insanları da adeta bunu destekler nitelikte sineklerin bedenindeki antibakteriyel özelliklerin, küresel antibiyotik araştırmalarına önemli bir katkı sağlayabileceğini vurguluyor.