Fedakârlık durumu; yapan açısından ve yapılan açısından farklı anlamlar taşır. Hayatta herkes çeşitli fedakârlıklar yapmıştır. Sevdiklerimiz, aile üyelerimiz, işimiz ve farklı şeyler için pek çoğumuz fedakârlık yapmışızdır. Fedakârlık yapmak psikolojik olarak insana doyun sağlasa da ne kadarı iyi. Fazlası zarar mı hiç düşünmeyiz. Kim için yapılırsa yapılsın fedakârlık, sınırsız olursa veya belli bir düzeyin üstünde olursa yapana zarar verir.  

Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak! Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak!

İNSANLAR SUİSTİMAL EDER

Unuttuğumuz bir şey var. İnsanlar konfora hemen alışırlar. Dolayısıyla aşırı fedakârlık yapıldığında artık bunu önemsemezler. Değerli bulmazlar. Bunu bile bile fedakâr insan fedakârlık yapmaktan vazgeçmez. Aslında kırılsa bile karşı tarafa fedakârlık yapmaya devam eder. Başkaları için kendiişlerini aksatmaktan şüphe etmezler. Bu şekilde kendiişlerini hiç bitiremezler. Hatta bu şekilde fedakâr olduklarını hisseden suiistimal etmek isteyen kişiler de olabilir.

PSİKOLOJİK DESTEK ALINMALI

Fedakâr kişinin ise bütün bunlara rağmen fedakârlık yapmasının nedeni aşırı endişeler, yoğun korkular, takıntılı düşünceler ve aşırı vicdan azabı olabilir.

Bazı psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklarda aşırı fedakârlık görülür. Takıntı hastalığında ya da endişe bozukluğu hastalıklarında kişi fedakârlık yapmadığında kendi başına ya da sevdiklerinin başına kötü bir şey geleceğini, birilerinin hasta olacağını ya da öleceğini düşünür. Bu durumu saçma bulmasına rağmen, düşüncesini engelleyemez. Derin bir vicdan azabı duyar. Bu durumdan kurtulmak için fedakârlığa devam eder. Bu kişinin hayatı bu sebeple daha zor ve karmaşık hale gelir. Arada hayatta fedakârlıklar yapmak gerekir. Ancak kişi aşırı fedakârsa ve bu durum hayatını kötü etkiliyorsa destek alması gerekebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu