Akra, Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi’nin 3. sayısı çıktı. Uzun bir çalışma ve emeğin ürünü olarak yayınlanan Akra Dergisi Erzincanlı şair yazar ve sanatçıların yoğun olduğu bir ekip tarafından yayına hazırlanıyor.
Dört ayda bir yayınlanan derginin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni ve Editörü, Hemşerimiz Mustafa Özdemir.
Derginin yayın kurulu yine erzincanlıların ağırlığını hissettirdiği Prof. Dr. Esma Şimşek, Tahir Erdoğan Şahin, Prof. Dr. Erdal Akpınar, Prof. Dr. Mustafa Alıcı, Yrd. Doç. Dr. Salim Durukoğlu, Üzeyir Gündüz, Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu Dr. Lütfü Özşahin’den oluşuyor.
Yrd. Doç. Dr. Can Şahin’in Sanat Danışmanlığını yaptığı dergi Her dört ayda bir yoğun bir içerikle okuyucunun karşısına çıkıyor.
Önceki sayıda Erzincan konulu özel dosyanın ardından son sayıda da Elâzığ “Özel dosya” olarak ele alınmış. Belli ki ilerleyen sayılarda illerin potansiyelleri, kültürü, sanat ve edebiyatları dosyalar halinde derlenip toparlanacak ve kültür sanat ve edebiyat fotoğrafı çekilecek, geçmişi ile bugünü harmanlanıp gelecek nesillere aktarılacak.
Dergi, “Merhaba” ile başlayan bir sunuş yazısında son sayının hazırlanması ile ilgili ipuçları veriyor. Gerek Türkiye gündemi, gerekse Dünya gündeminden konular akademisyen, edip, şair ve sanatçıların bakış açıları ile ele alınmış.
Dergi, Tahir Erdoğan Şahin’in “Felsefe ve Felsefi Düşünüşünün Tarihçesi” ile başlıyor.
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın “Krallardan Darbeci Generallere Mısır’ın Yakın Siyasal Tarihi” başlıklı yazısıyla Dünya milletlerinin kaypak bir durum arz eden gündemine karşı bizden bir bakış sunuyor.
Özel sayfa tasarımları ile derginin sayfaları arasına serpiştirilmiş Şair Bahaettin Karakoç, Metin Tombul, Lütfü Şehsuvaroğlu, Şaban Çetin, Mehmet Yardımcı, Hamdi Ülker’den enfes şiirler yer alıyor.
Kısa bir zaman önce yayınlanan Evrimci Politeizm Devrimci Monoteizm kitabının yazarı Prof. Dr. Mustafa Alıcı’nın ”Dinler Tarihi Penceresinde Hz Peygamber’i anlamak” isimli bir yazısı yer alıyor.
Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu’nun “Karanlığın Dibi var mı?” Dr. Lütfü Özşahin’in “Medeniyet ve Modernizm”, Prof. Dr. Esma Şimşek’in “Halk anlatılarında –Cinsiyet Ayrımı Ötesinde-İnsan Anlayışı ve Kadının yeri”, Yrd. Doç. Dr. Gülda Çetindağ Süme’nin “Elazığ, Urfa, Kerkük ve Azerbaycan Kültür Köprüsünde Ortak bir Unsur: Türküler”, Yrd. Doç. Dr. Salim Durukoğlu’nun Bekir Yıldız’ın Romanlarını Marksist Edebiyat Kuramı ile okuma Denemesi, Tarkan Zengin’in “Belediyelerde Kültür Hizmetleri”, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un “Ustaca Yaşam”, Tuncay Akdoğan Sezer’in “Bizim Bağa Giderken”, Üzeyir Gündüz’ün Thierry Lenain’den bir çevirisi, Mustafa Özdemir’in “Çilekeştir Sokaklar” adlı denemesi, Yrd. Doç. Can Şahin’in “Üzüntümüz’, Cengiz Bahşi’nin Hayaşa Bölgesi Tarihi adlı Kitap tanıtım yazıları bu sayının başlıklarını oluşturuyor.
Derginin Elazığ dosyası bölümünde ise, Selahattin Yazar, Doç. Dr. Yüksel Arslantaş, Prof. Dr. Esma Şimşek, Yrd. Doç. Dr. Ebru Şenocak, Birol Azar, R. Mithat Yılmaz, ve Hadi Önal’ın Elazığ ile ilgili yazı araştırma inceleme ve değerlendirmeleri yer alıyor.
Dergiciliğin zor bir iş olduğunu bilenlerdenim. Piyasada çıkan dergilerin beşine, onuna bedel bu hacimli derginin üç ay gibi bir süre içerisinde hazırlanıyor ve okuyucuya sunuluyor olması önemli bir başarıdır. Bir yılını geride bırakan Akra’ya nice başarılı yıllar temenni ediyorum.