Heybetli duruşu ve mimari yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan Malabadi köprüsü üzerine pek çok efsanenin anlatıldığı, adına şarkı yazılan bir yapı.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Malabadi Köprüsü’nün geçmişi Artuklulara, 1147 yılına dayanıyor. Dünyada bulunan taş köprüler arasında en uzun kemere sahip olan köprüdür. Köprü Orta Çağ’da bölgedeki ticaret yollarını birbirine bağlayan stratejik bir geçiş noktası olmuştur.
MALABADİ KÖPRÜSÜ NEREDE
Malabadi Köprüsü’nün hangi ile ait olduğu konusunda ara ara tartışmalar oluyor. Bunun sebebi ise iki il arasında yer alması. Köprü Batman ile Diyarbakır arasında yer alıyor. Ancak resmi kayıtlara göre köprü Diyarbakır İl sınırları içerisinde. Dolayısıyla resmi kayıtlar tartışmalara son noktayı koyuyor. Köprü yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görüyor.
MİMARİ YAPISI
Malabadi Köprüsü adeta bir mühendislik harikasıdır. Kemerin iki yanında, kervanların ve yolcuların dinlenmesi için odalar vardır. Bu odalar kışında sığınak olarak kullanılmıştır. Malabadi köprüsü tarih boyunca gezginlerin hep dikkatini çekmiştir. Üzerinde, insan, güneş ve aslan figürlü kabartmalar yer alıyor. Köprü restorasyon çalışmalarıyla korunuyor. Köprünün çevresi de doğal güzellikler ve manzarayla kaplı olduğundan yürüyüş yapmak ve fotoğraf çekmek isteyenleri cezbediyor.
EVLİYA ÇELEBİNİN MALABADİ KÖPRÜSÜ HAKKINDA DÜŞÜNCELERİ
Köprü Evliya Çelebi’nin de dikkatini çekmiş, köprü hakkında şunları söylemiştir: “ Köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçenler, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok oda vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir. Ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir tür sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu üstad mühendis var kuvvetini sarfederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki, bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiç birisi göstermemiştir.