ÜZÜMLÜ KÖY MÜ KALACAK, İLÇE Mİ OLACAK?
Bilindiği gibi Üzümlü 1987 yılında resmen ilçe oldu. Zaman içerisinde kendisini geliştirmeye devam ediyor. Kaymakamlık, kamu kurum ve kuruluşlarının ilçe temsilcilikleri, odalar, sivil toplum kuruluşlarının şubeleri açılmaya başlandı. Bir ilçe için bunlar yeter mi? Elbette yetmez. O ilçe ile ilgili sosyal, ekonomik, kültürel göstergelerin de ilçe vasfına ulaşması gerekiyor.
Devletin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi bir kuruluşu var, Sivil toplum kuruluşlarından sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyecek kuruluşlar yoktur, Kültür adına bir sergi salonu konferans salonu, bir kültür derneği, yoktur. Bunlar olmadığı gibi bir kültürel aktiviteden de söz etmek mümkün değildir.
Pek çok belde nüfusun azlığı sebebiyle kapısına kilit vuruldu. Bu yıl yapılan seçimlerde başkan adayı çıkaramadı. Bunlardan Yaylabaşı hariç tutuldu. TOKİ tarafından yapılan konutlar ve kendisine bağladığı bir köy ile belediyesini kapanmaktan kurtardı. Yani Nüfusunu yüksek tutmayı başardı.
TOKİ Konutlarının bu anlamda önemini çok iyi kavramak gerekiyor. Özellikle Üzümlü ‘ye yeni yapılan 734 konut Üzümlü ‘nün geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
Üzümlü TOKİ’lerde kur’a listelerine bir baktığınız zaman görülen şey şudur. Listede Erzincan’ın merkezinden , ilçe merkezinden çevre illerden tanınmış siyaset adamları, Erzincan’ı aşmış büyük iş adamları , tüccarlar, Sanatkarlar hülasa her kesimden yüzlerce insan var.
Bu konutlardan satın alanların çoğunluğu ilçe dışından gelen insanlar. Bu demektir ki, ilçenin nüfusunda önemli bir artış söz konusu olacaktır. Ortalama 500 kişi dışarıdan konut edinmiş olsa, her ailede 3-4 kişilik bir nüfus bulunsa Üzümlü’ nün nüfusunun 1500-2000 kişi arısında artması demektir. Bu ise kasaba, bakkala manava yeni ve sıcak para aktarımı anlamı taşımaktadır.
Gelecek yeni insanlarla yörenin sosyal, ekonomik, kültürel, ticari altyapısının güçleneceği aşikârdır. Mevcut haliyle Erzincan’ın en çok nüfus barındıran ilçesi olan Üzümlü yeni haliyle daha da güçlenecek ve diğer ilçelerle arasındaki mesafeyi daha da açacaktır.
Gelişmenin büyümenin şartları da yok değil elbette.
TOKİ Konutlarının tanıtımı sırasında Eski Belediye yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan şartların bir kısmı gerçekleştirilememiştir. Bu sebepledir ki, konut edinmek isteyenlerde bir huzursuzluk söz konusudur. Evlerin çevre düzeni yapılacak, birer adet üzüm baranı yapılacak, bahçe duvarları çekilecek, Bahçelere toprak çekilerek düzenlenecek, yeşillendirilecekti., Mutfak dolapları tamamlanarak hak sahiplerine verilecekti. Doğalgaz almaya aday olan ilçenin kalorifer sistemi kurulmuş olacaktı. Oysa bahsettiğimiz hususlar maalesef gerçekleştirilememiştir.
Cami, okul ve Sosyal tesislerin ilgili alanlara yapılmamasını da hiç saymıyorum.
Nitekim bu eksiklikler yüzünden rahatsız olan insanların bir kısmı mahkeme yoluna gitmeye başladılar bile.
Devlette devamlılık esas olduğuna göre: bu eksikliklerin Üzümlü Belediyesi tarafından yapılarak parasının hak sahiplerinden tahsili cihetine gidilmesi gelişmeyi tamamlamanın ana unsuru olacaktır. Yahut oluşturulacak bir birlik bu işleri organize ederek düzenli bir çevre oluşturma yoluna gidebilir.
Şöyle bir tabloyu düşünmek bile istemiyorum. Herkes duvarını kendisi çektiği zaman, bazı duvarlar kerpiç, Bazı duvarlar çit, Bazı duvarlar beton olarak yapıldığını düşününüz. Tel örgü ile etrafını kapatandan tahta ile kapatanlara kadar geniş bir yelpaze bulunacaktır. Binalar arasındaki yükseklik ve kod farklarının uyumsuz olduğunu düşününüz. Bir bahçeye toprak çekip diğer bahçe sahibinin çekmediğini, birinin yeşillendirilip, diğerinin yeşillendirilmediğini farz ediniz. Ortaya çıkacak olan manzara çirkinden daha da çirkin bir görüntü oluşturacaktır.
Hatta bazı konut sahiplerinin duvar çekmesi, bir kısmının duvar yapmaması da ayrı bir problem olacaktır. Müşterek duvarlar yüzünden duvarlar yarım kalacak ve binaların etrafında, atlar, eşekler, inekler cirit atabilecektir.
Üzümlü Belediyesi Erzincan Belediyesinin yaptığı gibi üzerinde Üzümlü belediyesine ait logoların, üzüm figürlerinin bulunduğu bir duvar tarzı geliştirmeli ve bütün duvarları aynı şekilde yaparak teslim etmelidir. Çevre düzenlemesini yapmalı ve önceki yönetimin vadettiği şartlara yaklaşılmalıdır.
Toplu bir çalışma olacağı için maliyet daha ucuz olabilecektir. Belediyenin buradan para kazanması bile mümkün olabilir.
Devletteki devamlılığı esas alarak sorumluluk üstlenilmelidir.
Üzümlü’ nün geleceğini ortaya koyacak bu çalışma , ya Üzümlü’yü ilçe olarak şanına yakışır bir hale getirecek, ya da sokaklarında hayvan pislikleri, gübre döküntüleri olan 1987 öncesine yani köy haline getirecektir.