Birçok bakteriden kurtulma yöntemi olan sabun çeşitleri aslında sandığımız kadar bizi korumaya da bilir. Doğru sabun tercihini yapmak aslında kişisel veya ortak kullanımla ilgili.sıvı ve katı sabunların iyi ve kötü yönlerini sizlerle paylaşırken bu nokta üzerinde sizi uyarmış olacağız.

Katı sabunu ortak kullanmayın!

Katı sabunlar, sıvı sabunlara oranla çok daha doğal bir üretim sürecinden geçiyor olsa da yüzeylerinde yüksek miktarda zararlı bakteri barındırıyor. Dolayısıyla ellerimizi yıkadığımızı zannederken aslında üstü tamamen bakteri kaplı sabunlarla ellerimizi daha fazla bakteriyle buluşturabiliyoruz.

Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak! Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak!

Uzmanlar iki üç kişilik bir ailenin evde katı sabun kullanmasının çok fazla risk taşımadığını belirtiyor. Ellerin yıkanması sonrası katı sabunun yüzeyinde kalan bakterilerden, sabunun üzerinde kalan köpüğünü su ile temizleyerek kurtulmak mümkün ve kolay, ancak özellikle bakteri alış verişinin çok yoğun olduğu hastane, okul, restoran, plaj, AVM gibi alanların tuvaletlerinde katı sabun kullanımından kaçınmak gerekiyor.

Sıvı sabun taraftarlarına da belirtelim ki o da sandığınız kadar masum değil!

Sıvı sabunların katı sabunlardan daha az bakteri taşıdığı biliniyor ve kabul ediliyor. Ancak sıvı sabun kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Sıvı sabunlar oksijenle temas ettikçe bulundukları kapta bakteri üretmeye başlıyor. Dolayısıyla sıvı sabun kaplarını yeniden doldurmadan önce iyice yıkayıp temizlemek ve bir sıvı sabunu kabında çok uzun süre bekletmeden tüketmek gerekiyor.

Sıvı sabunlarla ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu ise sıvı sabunun aslında katı sabunun sıvılaştırılmış hali olmadığı. Sıvı sabun, kimyasal yağ asitlerine köpürücü maddeler ve bozulmasın diye antibakteriyel kimyasallar ile karıştırılarak üretiliyor. Dolayısıyla uzun süreli kullanımda sıvı sabunlar cilt kuruması ve cilt çatlaklarına yol açabiliyor. Ayrıca Ege Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada açık yaralara temas eden sıvı sabunun cilt kanseri riskini artırdığı belirtiliyor.

En azından organiğini seçin!

Katı sabunun fiziksel olarak sağlığımıza zararlı olmaya meyilli olması nedeniyle sıvı sabun daha çok tercih edilebilir bir sabun türüdür. Sıvı sabunun yapımı için potasyum hidroksit kullanılır. Bu nedenle de sıvı sabundaki pH dengesi değişkenlik gösterebilir. Yani pH yapısı bozulmadan kimyasal açıdan zararlı bir hale getirilebilir. Bu nedenle katı sabun yerine sıvı sabun tercih ederken de organik olmasına ve kimyasallardan uzak olmasına dikkat etmemiz büyük önem taşıyor.
      
Kaynak; www.sencard.com.tr
 

Editör: Merve Kiraz