YAŞAM

Sıcak su torbası kullanmanın zararlar var mı?

Kış mevsimi yaklaşıp havaların soğumasıyla sıcak su torbaları da ortaya çıkmaya başladı. Peki, vücudu ısıtmak için kullanılan bu yöntem zararlı olabilir mi?

Abone Ol

Kalın kıyafetler veya ev içinde ki ısıtma sistemlerine alternatif olarak sıcak su torbaları da soğuk havalarda kullanılabiliyor. Bu dönemler de sıcak su torbaları zararlı mı konusu da araştırılmaya başlandı.

Sıcak su torbası nedir ne işe yarar?

Sıcak su torbaları, kauçuk maddelerden yapılır ve içi sıcak veya kaynar su ile doldurularak kullanılır. Genellikle üşüme halinde kullanılır. Yaygın kullanımı sebebiyle de renk renk ve çeşit çeşit sıcak su torbaları bulunur. Her yaşa uygun kılıflı, kılıfsız çeşitleri bulunur.

Sıcak su torbası kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Herhangi bir dikkatsizlik durumunda patlama meydana gelebileceği unutulmamalı ve tedbir alınmalı. Sıcak su torbalarının patlaması çeşitli yaralanmalara sebep olabiliyor. Öte yandan bu yaralanmalar bazen basit olabileceği gibi bazen ölüme bile götürebiliyor.

Diyabet hastalarının ve Nörolojik hastaların sıcak su torbası kullanması zararlı

Diyabet hastalarının sıcak su torbası kullanması doktorlar tarafından uygun görülmez. Nörolojik hastalarında sıcak su torbası kullanması uygun değildir. Çünkü bu hastalarda hissizlik yaşanacağından olası bir yanma hissedilemez.

Sıcak su torbalarının zararları neler?

  • Enfeksiyon olan bir bölgeden enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilir.
  • Hassas ciltlerde tahrişe sebep olabilir.
  • Ödem oluşan kişilerde daha da şişkinlik yaratabilir.
  • Safra kesesinde taş olan kişilerde taş büyümesine sebep olabilir.
  • Olası bir patlamada yanmalara sebep olabilir.

Hamilelikte sıcak su torbası kullanmak zararlı mı?

Gebelik dönemlerinde hamilelerin kendi ısılarını korumaları önemlidir. Bu sebeple kendi ısılarının üzerine çıkmaları tavsiye edilmez.  Vücutta oluşacak ani sıcaklık kan dolaşımını fazlasıyla etkileyeceği için, ceninin sağlığını tehlikeye sokabilir. Kısa süreli uygulamalar yapılabilir. Ancak alışkanlık olmamalı.