Uzmanlar bu konu hakkında sık sık uyarılarda bulunuyor. Ortak kullanım alanları olan şezlonglar, iyi temizlenmeyip uygun şartlarda klorlanmadığında birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Özellikle kadınlarda tatilde genital mantar enfeksiyonlarının sıkça görülebiliyor.
ŞEZLONGDAN BULAŞABİLECEK ENFEKSİYON RİSKİ NASIL AZALTILABİLİR?
Uzmanların uyarılarına göre: Enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için havuz çevresinin, duşların, soyunma kabinlerinin ve şezlongların temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Temizliğinden emin olunmayan yerler kullanılmamalı. Şezlonglarla direkt temastan kaçınılmalıdır. Mutlaka üzerine örtü veya havlu serilmeli, şezlong için kullanılan havlularla yüz ve vücut kurulanmamalıdır. Ayrıca plajda kuma serilen havlu ile kurulanmak da enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle kuma serilen havlu ile kurulanmamaya dikkat edilmeli.
DENİZ VE HAVUZDAN BULAŞABİLECEK ENFEKSİYON RİSKİ NASIL AZALTILABİLİR?
Uzmanlar deniz ve havuzdan bulaşabilecek enfeksiyonlara yakalanmamak için şu önerilerde bulunuyor: Suya girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalı. Daha sonra vücudun nemli bölgeleri, özellikle de vajen bölgesi iyice kurulanmalı. Dar giysilerden kaçınılmalı ve pamuklu çamaşır tercih edilmeli, hepatit taşıyıcılığı ya da hastalığı olan çocuk ve yetişkinlerin havuza girmesine izin verilmemeli. Açık yarası olanlar su geçirmez bandaj kullanmalı. Ateşli hastalık ya da ishal geçirirken havuza girilmemeli ve havuzda su yutmamaya dikkat edilmeli.