Çay yanında atıştırmalık olarak bisküvi tüketmek, hatta çaya batırarak yemek birçok kişi için keyifli bir alışkanlık. Çaya batırarak yenilen bisküviler, çay saatlerinin vazgeçilmezi olmasına rağmen, uzmanlar bu alışkanlığın sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarıyor.

Çaya batırılan bisküvilerin içerdiği rafine şeker ve beyaz un, yüksek glisemik indekse sahip olduğu için vücuda hızlı bir şeker yüklemesi yapar. Bu durum, kan şekerinin aniden yükselmesine ve sonra hızla düşmesine yol açar. Uzmanlar, bu tür hızlı değişimlerin vücutta enerji dalgalanmalarına sebep olabileceğini, bu nedenle çaya bisküvi batırarak yemenin sık yapılmasının istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor.

Bisküvilerin çaya batırıldığında, içerdikleri karbonhidratlar hızla çözünür ve sindirim süreci de daha hızlı gerçekleşir. Bu da daha çabuk acıkmanıza ve daha fazla yemek yemenize neden olabilir. Ayrıca, bu alışkanlık mide asidini artırarak sindirim sisteminizi zorlayabilir. Uzmanlar, aşırı bisküvi tüketiminin karaciğer üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ve kötü kolesterolü artırabileceğini de vurguluyor.

Akıllı Telefonunuza Ara Verin, Beyniniz 10 Yıl Gençleşsin! Akıllı Telefonunuza Ara Verin, Beyniniz 10 Yıl Gençleşsin!

Diş minesine zarar veriyor

Çaya batırılan bisküviler diş sağlığını da tehdit ediyor. Diş minesi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilen bu alışkanlık, bisküvilerin dişlerin arasına kolayca girmesine ve çürüklere yol açmasına neden olabilir.

Peki, bu alışkanlıktan vazgeçmek mi zor? Uzmanlar, çaya bisküvi batırmayı seviyorsanız daha sağlıklı alternatifler denemenizi öneriyor. Tam buğday unu veya yulaf ezmesi içeren bisküviler, kan şekerini daha yavaş yükselterek vücudunuz üzerinde daha az olumsuz etki yaratır. Ayrıca, şeker yerine bal veya hurma özü kullanılarak tatlandırılmış bisküviler de sağlıklı bir seçenek oluşturur.

Evde yapılan, tam tahıllı ve az şekerli bisküviler ise daha sağlıklı bir alternatif sunar. Yulaf ezmesi, muz veya tarçın gibi malzemelerle yapılan bisküviler, daha besleyici ve sağlıklı olabilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu