Pek çok çocuk çantaların yanı sıra beslenme çantası ve suluk gibi eşyaları da taşımak zorunda kalıyor. Bu durum çocuklarda sadece bel ağrılarına değil çok daha kalıcı sorunlara yol açabiliyor.

Okul çantası seçimi neden önemli?

Gelişme çağındaki çocuklarımızın kullandığı çantalar, okula giderken takılan bir araç olmanın dışında ilerleyen dönemlerde de sağlığını etkileyebiliyor. Tek omuza takılan ağır çantalar ilerleyen dönemlerde, omurgada sakatlıklara, omuz sıkışmasına, omuz kaslarında gerginlik, ense bölgesinde ve başta ağrılara yol açabiliyor. Bu sebeple doğru çanta seçimi önemi hale geliyor.

Sırt çantası nasıl olmalı?

Çanta seçimi yaparken hafif olmasına özen gösterilmeli. İçinde ki malzemelerle beraber çocuğun ağırlığından düşük olmasına dikkat edilmeli. Askıların yumuşak ve uzunluklarının eşit ayarlanması önemli. Eğer askılar sert olursa bu omuz dokularına zarar verebilir, ince ve dar olduğunda ise kollara giden damar ve sinirlere baskı yaparak, kollarda ağrı, uyuşukluk ve karıncalanmalara neden olabilir. Yine çanta seçilirken, bel gölgesinin yumuşak ped veya yastıkçıklarla desteklenmiş olmasına özen gösterilmeli.

Diğer dikkat edilmesi gereken özellikler:

Bel hizasının 5 santimetre yukarısına gelen çantalar seçilmeli.

Eğer çanta ağırsa mutlaka kalça kayışı kullanılmalı ve bu kayışın yumuşak olanı tercih edilmeli.

Tek omuz çantalar kesinlikle tercih edilmemeli.

Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün! Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün!

Yapısı ve modeli gereği kendiliğinden ağır olan çantalar alınmamalı.

Satın alınan çantanın bel kemeri bulunmasına dikkat edilmeli.

Bel kemerlerinin yumuşak olmasına ve çocuğu rahatsız etmemesine özen gösterilmeli.

Doğru çanta seçimi yapıldı. Peki kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Çanta seçimi kadar kullanımı da ilerleyen dönemler de kalıcı hasarlara yol açmaması için önemli. Araştırmalara göre çoğu çocuk çantayı tek omzunda kullanmayı tercih ediyor. Ancak bu durum omurga ve bel ağrıları için önemli bir sebep yaratabiliyor. Ağır çantalar çocuklarda kamburluk ve skolyoz riskini artırıyor. Bu sebeple ağırlığın dengeli yayılması için bel kemeri gibi ağırlık dengeleyici ekipmanlar kullanılması gerekiyor. Ayrıca kesinlikle tek omuzda taşınmaması gerekiyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu