2023 yılının insanlığa getirilerinden biride birbirinden ilginç olayların açığa çıkması oldu. İşte tarihin sır perdesini aralayan olaylar…

Mumyalanan cesetler nasıl oluyor da hiç zarar görmüyor? Bilim insanları bu sorunun yanıtını buldu.

Mumyalama işlemlerinde ardıç, selvi ve sedir gibi bitki yağlarının yanı sıra fıstık ağaçlarından elde edilen reçineler, hayvansal yağlar ve balmumu gibi maddeler kullanılıyordu. Bu karışımlar cesetlerin yağlanmasına ve kötü kokuların azaltılması yardımcı olurken ayrıca enfeksiyon riskini ve çürümeyi de önlüyordu.

Dijital altyapıların korunmasında yeni dönem başlıyor! Siber Güvenlik Başkanlığı nasıl çalışacak? Dijital altyapıların korunmasında yeni dönem başlıyor! Siber Güvenlik Başkanlığı nasıl çalışacak?

Eski Roma şehri Herkulaneum’daki parşömenin üzerinde yazan bir kelime yapay zeka sayesinde okundu. Parşömenin üzerinde "mor" anlamına gelen Yunanca "porphyras" kelimesinin yazıldığı anlaşıldı.

Sibirya'da yontma taş devrinden kalma bir kolye parçasında insan DNA'sı tespit edildi. Çalışmada Altay Dağları'ndaki Denisova mağarasında bulunan kolye ucunun, yaklaşık 2 santimetre uzunluğunda üzerinde kolye olarak kullanılması için delik açılmış bir geyik dişi olduğu ortaya çıktı.

Bakır Çağı toplumunda kadınların lider olduğu tespit edildi. 2008'de İspanya’da Bakır Çağı'ndan kalma gösterişli bir mezarlığın, eskiden varsayıldığı gibi genç bir erkek hükümdar değil, bir kadın hükümdara ait olduğu görüldü.

 1991'de Ötztal Alpleri'nde buzulların içinde bulunan adam Ötzi bilim adamlarınca saçı ve sakalı olan soluk tenli bir erkek şeklinde tasvir edilirken aslında öyle olmadığı ortaya çıktı.  Son çalışmadaki DNA analizi buz adamın aslında koyu tenli ve kel olduğunu gösterdi.

Antik Roma'da kullanılan mermerler nasıl günümüzdekilerden daha sağlam oluyor? Yapılan incelemelerde mermerlerin "kireç parçası" diye adlandırılan beyaz maddelerden yapıldığı ve bu maddenin mermerlerde oluşan çatlakları zamanla kendiliğinden kapatabildiği ve yeniden onarabildiği anlaşıldı.

Editör: Sena ERDOĞAN