Metabolizma sayesinde vücut nefes almak, hareket etmek, besinleri sindirmek, kan akışını sağlamak ve hasar görmüş doku ve hücrelerin yenilenmesini sağlamak üzere gerekli duyduğu enerjiye sahip olur.
Metabolizma hızının artması kişilerin durduğu yerde bile daha fazla kalori yakmasıyla ilişkilendirilir. Peki metabolizma nasıl hızlandırılır?
Metabolizma hızlandırma diyetleri genel olarak ara öğünler ile birlikte 3 ana öğün olarak düzenlenir. Günde en az 3 litre su tüketilmesi önerilir. Son dönemlerde açığa çıkan bu diyet şekli metabolizma hızının artması ve artırılan hızın korunmasını hedeflenir.
Kahvaltıdan önce metabolizma hızlandıran tarçın, zencefil ve limondan oluşan bir bardak ılık su hem bağırsakların çalışmasını sağlar hem de detoks etkisi ile vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar.
Kahvaltıda yüksek protein içeren haşlanmış bir adet yumurta ve 1 dilim az ağlı peynir ile 2 ince dilim tam buğday ekmeği tüketilebilir. Domates, salatalık ve yeşil acı biber ile kahvaltı tamamlanabilir. Alternatif bir kahvaltı ise yulaf ezmesi, yoğurt, ceviz, badem ve ananas ile hazırlanan karışım olabilir.
Kahvaltıdan 2-3 saat sonra tüketilen bir porsiyon çilek, elma, ananas ve armut gibi meyveler metabolik hızı artırıcı etki gösterir.
Öğlen yemeğinde yüksek proteine sahip tavuk, balık ve hindi gibi beyaz et tüketilebilir. Yanında avokadolu yeşil salata ile ayranın yanında bir ince dilim ekmek ya da 4 yemek kaşığı bulgur tüketilebilir.
Öğle yemeğinden sonra probiyotikli yoğurt kullanılarak hazırlanan meyve salatası metabolizma arttırıcı diyete uygun bir seçimdir.
Akşam yemeğinde sindirimi zorlamayan ıspanak, kabak, patlıcan, karnabahar, semizotu kullanılarak hazırlanan sebze yemeği ile 1 kâse acı kırmızıbiberli yoğurt tüketilebilir.
Akşam yemeğinden sonra tarçın çayı ya da yeşil çay tüketimi ise hem rahat bir uyku hem de sağlıklı bir sindirim için mükemmel bir seçim olur.