Mahmut Al Satif: Esad Rejiminin Zulmü ve Suriye'deki Gerçekler

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi’nin haftalık kültürel programları kapsamında, bu hafta Suriye’nin Hama şehrinden Erzincan’a yerleşen Mahmut Al Satif ağırlandı.

Konferans boyunca, Mahmut Al Satif, Suriye’de Esad rejiminin uyguladığı baskıları ve zulmü dile getirerek yaşadıklarını paylaştı. Konuşmasını Arapça yapan Al Satif’in söylediklerini, Erzincan Müftüsü Yardımcısı Medet Şahin Türkçeye çevirdi.

“Din Eğitimi Yasaktı”

Al Satif, Şam'da din görevlisi olarak görev yaptığı yıllarda Suriye’de din eğitiminin yasaklandığını ve dini faaliyetlerin hayırseverlerin desteğiyle yürütüldüğünü belirtti. Şöyle konuştu:

Kira Desteği 8 Bin TL: Erzincan'da Kira Desteği Ne Durumda? Kira Desteği 8 Bin TL: Erzincan'da Kira Desteği Ne Durumda?

"Son yıllarda Şam, Halep ve Lazkiye’de üç ilahiyat fakültesi açıldı. Ancak İmam Hatip Liseleri için verilen karar sadece mevcut binalarla sınırlı kaldı. Binanın olmadığı yerlerde okulların açılması engellendi."

“Oruç Tutanlar Hapishanelere Atılıyordu”

Esad rejiminin ordu üzerinde de baskısını kurduğunu belirten Al Satif, askerlerin oruç tutmalarını önlemek için sabah erkenden yemek zorunda bırakıldığını ve oruçlu olanların hapishanelere gönderildiğini anlattı. Sabah namazına gidenlerin fişlenerek tutuklandığını da sözlerine ekledi.

“Esadın Zulmü Videolarla Belgeleniyor”Medet Şahin (3)

Konferans sırasında Mahmut Al Satif, Suriye’de yaşanan işkence olaylarının görüntülerini de katılımcılarla paylaştı. Videolarda, bazı insanlara motorlu testerelerle işkence edildiği, bazılarının diri diri toprağa gömüldüğü, “Esad benim tanrımdır” demediği için öldürülenlerin olduğu görüldü. Bu görüntüler, izleyiciler üzerinde derin bir şok etkisi yarattı.

“Ezan Sesiyle ÖzgürlükÜ Hissettik”

2015 yılında Ramazan ayında ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldiğini anlatan Mahmut Al Satif, Türkiye’de ezan sesini duyduğunda gerçek özgürlüğü hissettiğini dile getirdi:

"Suriye’de ezan okumak yasaktı. Vakitleri saatlerimizden anıyorduk. Türkiye’de ezan sesiyle yaşamanın mutluluğuna vardık."

Gaziantep’ten Erzincan’a geliş hikâyesini anlatan Al Satif, çevresindekilere bölgeyi önce Azerbaycan olarak anladığını ve daha sonra Erzincan olduğunu öğrendiğini belirtti.

Osmanlı’nın Halkına Yaklaşımı

Suriye’de ders kitaplarında Osmanlı’ya karşı yanlış bilgiler verildiğini ifade eden Al Satif, dedelerinden Osmanlı'nın halkına şefkat ve merhametle yaklaştığını dinlediğini dile getirdi.

Medet Şahin (2)

Teşekkür Belgesi Takdimi

Program sonunda, Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir, Mahmut Al Satif ve tercüme işlerini yürüten Müftü Yardımcısı Medet Şahin’e teşekkür belgesi takdim etti.

Al Satif halen Erzincan Müftülüğü bünyesinde Kur’an ve Arapça dersleri veriyor.

Editör: Halil İbrahim Özdemir