Kahve içerisinde kafeinin dışında başta polifenoller olmak üzere bol miktarda antioksidan maddeler bulunuyor. Dolayısıyla uzmanlar her gün düzenli ancak dozunda kahve tüketilmesini tavsiye ediyor. Aşırı tüketim ise sağlığa ciddi zararlar verebiliyor.

Araştırmalara göre düzenli kahve tüketimi bağışıklık sistemini harekete geçirip güçlendiriyor. Bu da hastalıklara karşı vücut direncinin artması anlamına geliyor. Doğal kahvenin içinde bulunan kafein baş ağrısını hatta migreni bile iyileştirir.

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası: Farkındalık ve destek çağrısı Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası: Farkındalık ve destek çağrısı

Araştırmalara göre günde 2-3 fincan kahve içenlerde karaciğer yağlanması, kronik karaciğer hastalığı, karaciğer kanseri daha az görülmektedir. Yine günde 2 fincan kahve içenlerde hepatit C hastalığı daha hafif seyretmektedir. Kahvede bulunan kafein etkisiyle idrar yollarını sürekli temizleyip taş oluşumunun önüne geçer. Kahve tüketiminin özellikle erkeklerde Parkinson riskini azalttığını ortaya koyan bilimsel çalışmalar mevcuttur. Günde bir iki fincan kahve içen kadınların hiç içmeyenlere göre depresyona girme riskinin daha az olduğu tespit edilmiştir. Günde 2-3 fincan kahve, ileri yaştaki erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserine karşı koruyucudur. Kahvenin içinde bulunan kimyasallardan olan kafein, klorojenik asit gibi bileşikler sistemi hızlandırıp, metabolizmayı uyararak kilo kaybına neden olmaktadır. Kahve ılımlı ölçüde tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de gerekli bir içecek olarak değerlendirilmektedir.

Bunların yanında çok fazla kahve tüketmenin bazı problemlere yol açtığı da unutulmamalı.

Editör: Adem Küçükkaya