SAĞLIK

Çocuklarda iştahsızlığa sebep olan psikolojik nedenler

Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için dengeli beslenme oldukça önemli. Ancak pek çok ebeveyn çocuklarının iştahsızlığından şikâyetçi.

Abone Ol

Çocukların yaşadığı iştahsızlık sadece fiziksel değil psikolojik sebeplerden dolayı da olabilir. Özellikle endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi duygular iştahının kesilmesine sebep olabiliyor. İştahsız bir çocuğu olan ebeveyn çocuğun psikolojik durumuna dikkat etmelidir.

Uzmanlar, duygusal anlamda yıpratıcı süreçler yaşayan veya bu zor süreçlerden geçmiş çocukların iştah sorunu yaşadığını belirtiyor. Genellikle çocukların iştahsızlığına sebep olan psikolojik sorunları uzmanlar şöyle sıralıyor:

Stres ve Kaygı: Okul başlangıcı, aile içi sorunlar, arkadaşlık ilişkilerindeki zorluklar gibi stresli durumlar, çocuğun iştahını azaltabiliyor. Kaygı, yeme davranışlarını olumsuz etkileyerek iştahsızlığa yol açan bir durum.

Aile İlişkileri: Ebeveyn-çocuk ilişkilerindeki gerginlik, yemek saatlerinde yaşanan çatışmalar ve yemek yeme konusunda yapılan baskılar, çocuklarda yemeğe karşı direnç geliştirir.

Mükemmeliyetçilik: Bazı çocuklar, her şeyi mükemmel yapmak ister. Hatta bu durum, yemek yeme gibi günlük aktivitelerde bile onları zorlar. Kendilerini başarısız hissetmelerine neden olabilecek durumlar olabilir. Bu da iştahsızlığa yol açar.

İŞTAHSIZLIKLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Yemek saatlerini çocuk için stressiz ve keyifli hale getirmeye çalışın. Çocuk için mutlaka rahat bir ortam oluşturulmalı. Yemek yeme konusunda ısrarcı olmayın. Bu daha da inat etmelerine sebep olur. Siz sağlıklı ve keyifli beslenin ki çocuk da sizi örnek alsın. Küçük ödüllerle onu motive etmeye çalışın. Ancak burada yemeği ve ödülü bağdaştırıp sürekli böyle olacağını düşünmesini sağlamayın.