Her vücudun ihtiyacı olan vitamin konusunda eksiklikleriniz varsa ve bu eksiklikleri tamamlayacak olan takviyeleri nasıl almanız gerektiğini bilmiyorsanız uzmanların bilgilendirmelerini bir araya getirdiğimiz haberimize göz atmanızı tavsiye ederiz. Doğru kullanımda iyi sonuçlara ulaştığınız takviyelerde yanlış ve bilinçsiz kullanımlarda felaket sonuçlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte uzmanların konu hakkında verdikleri bilgiler;
Vücudun düzenli olarak faaliyetlerini sürdürmesi için bir kısmı yağda, bir kısmı suda çözünen vitaminlerin belirli bir düzeyde tutulması şarttır. Doğada bulunan gıda maddelerinin her birinde değişen miktarlarda vitaminler mevcuttur. Bunlardan en iyi şekilde faydalanmak için doğru zamanda doğru gıdayı tüketmek gerekir. Bazı kişiler ise bu ihtiyacı gidermek için takviye gıdalardan faydalanabilir. Vitamin ve gıda takviyelerini önerilen miktarda kullanmak koşuluyla yetersiz beslenme, emilim bozukluğu, ileri yaş gibi farklı durumlara sahip olan kişiler için oldukça etkilidir. Sağlık açısından vücudu dengede tutmaya yarayan ve yenilenmeyi destekleyen takviye ürünler, büyük oranda fayda sağlar. Gıdalar yoluyla alınan vitamin değerleri, genel anlamda herhangi bir zarar teşkil etmez.
Vitamin takviyesi hakkında bilinmesi gerekenler
Vitamin takviyelerinden verimli bir sonuç elde etmek için kullanımdan önce kişilerin yaş ve genel sağlık durumlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Vitamin takviyelerinin kullanımı hakkında bilinmesi gereken noktalardan bazıları şunlardır:
- Günlük olarak alınması oldukça önemli olan C vitamini, bağışık sistemini ve sinir iletimini destekleyici özelliklerinin yanı sıra güçlü bir antioksidandır. Bu vitaminin takviye yoluyla alınması, sebze meyve tüketiminde olduğu gibi önemli bir fayda sağlar. C vitamininin yüksek dozda alınması ishal, kramp, mide bulantısı ve kusma gibi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir.
-C vitamini takviyesi kullanımı, günün herhangi bir saatinde gerçekleştirilebilir. Bu takviyenin özel olarak açken veya tokken kullanma zorunluluğu yoktur. Mide hassasiyeti bulunan kişilerin bu takviyeyi yemeklerle birlikte almaları, vitaminin asidik yapısından dolayı oluşabilecek bazı yan etkileri en aza indirir.
-Bir diğer suda çözünen vitamin türü olan B vitamininin birden fazla çeşidi mevcuttur. Her bir çeşidin kendine özel görevleri ve yapısı vardır. B vitamini takviyeleri de günün herhangi bir saatinde kullanılabilir fakat genelde sabah saatlerinde alınması önerilir. B vitamininin enerji üretimi ve besin metabolizması üzerinde etkileri bulunur.
-Yağda çözünen vitaminler için suda çözünen vitaminlerden farklı bir tüketim tarzı önerilir. Bu takviyelerin başka bir çeşit yağ içeren gıdalarla birlikte alınması ile maksimum verim elde edilebilir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
-Bunun dışında D ve K vitamin takviyelerinin bir arada kullanılması kalsiyum seviyesini destekleyerek kemik sağlığını korumak adına önem taşır.
-Bazı vitaminlerin etkileri, birlikte alınan diğer gıdalara bağlı olarak düşebilir. Fakat D vitamini gibi bazı vitamin çeşitleri aynı anda tüketilen herhangi bir gıdadan etkilenmez.
Tüm vitamin takviyelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken durumlara ek olarak saklanma koşullarına özen gösterilmesi önem taşır.
Bilinçsiz Vitamin Kullanımı Hasta Ediyor
Vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak ise hastalıklara davetiye de çıkarmakta.
Karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebilir
Sağlıklı bireylerin gıdalarına ek olarak vitamin almalarına gerek yoktur. Ancak kişinin vitamin eksikliği varsa isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Çünkü bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Gereksiz vitamin kullanımı vücuda zarar verir
Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlası vücutta birikip karaciğer zehirlenmesine yol açabilmektedir. D vitamininin fazlası ise kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olabilir. Kalsiyumun fazlası böbrek taşına sebep olabilirken; yüksek miktardaki niasin (B3) sinir sisteminde, kandaki glukoz ve yağda uyuşturucu etkisi yaratabilmektedir. B6 vitamininin uzun süreli yüksek dozda alımı ise kimi zaman geri dönüşümü olmayan sinir hasarlarına neden olabilmektedir. ABD'de yapılan bir bazı bilimsel araştırmalar da aşırı vitamin kullanımı ile ilerlemiş prostat kanseri arasında bağlantı olduğu da gösterilmektedir.
Fazla alınan C vitamini taş oluşumuna neden olabilir
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir. Ayrıca C vitamininin mide asidini artırdığı ve midenin saldırgan faktörlerinden biri olduğu da bilinmektedir. Anemik hastalarda demirle birlikte C vitamini alınması önerilir; ancak demir birikimi olan hemokromatoz durumlarında ve hemolitik anemilerde C vitamini önerilmemektedir.
Her bireyin vitamin ihtiyacı farklıdır
Gerekli olan vitaminler ve miktarları doktor kontrolünde belirlenmelidir. Genellikle büyüme ve gelişme çağında, hamilelikte, ileri yaşlarda, kronik hastalığı olanlarda, alkolizmde eksikliği belirlenen vitaminler kullanılmaktadır. Vitaminlerin tavsiye edilen günlük miktarları “RDA” olarak tanımlanmaktadır. Bu değerler vitaminlerin etiket bilgilerinde yer almaktadır. Ama yine de ihtiyaç duyulan miktar kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden mutlaka doktor kontrolünde olunmalıdır. Çünkü belirli hastalıklarda kişiye daha yüksek oranda vitamin tavsiye edilir; ayrıca ilaçlar vitaminlerin aktivitelerini engelleyebilmektedir.
Vitaminleri doğal yolla besinlerden alın
Doğru bir beslenme programı ve besin çeşitliliği ile vücudun günlük vitamin ihtiyacı karşılanabilmektedir. Vitaminlerin çoğu bitkisel ve hayvansal besinlerde zaten bulunmaktadır. Bunun için doğal yollarla sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenmeyi tercih edilmelidir. Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır.
Kaynak; www.memorial.com.tr - www.medicalpark.com.tr