Hayatımızın belli bir bölümünü uykuda geçiriyoruz. Uyku problemi veya uyku apnesi yaşayan kişilerde ise depresyon yaşanıp yaşanmadığı araştırma konusu. Uyku vücudumuz önemli ihtiyaçlarından biri. Dolayısıyla uykusunu alamayan kişilerde sinirlilik, huzursuzluk görülür ve bu durum kişinin tüm hayatını etkiler.

KALİTELİ UYKU UYUMAK

Uyku hayati fonksiyonlarımız için karşılamamız gereken önemli bir ihtiyaç. Sadece dinlenmek için uyumuyoruz. Uyku ile aynı zamanda vücudumuz yenileniyor. Kaliteli bir uyku, metabolik ve hormonal düzene, zihinsel süreçlere de etki eder.

UYKUSUZLUĞUN YOL AÇTIĞI DURUMLAR

Uzun süre uyumamak ciddi şekilde dikkatsizliğe yol açar.  Sinirlilik hali ve tahammülsüzlük hali ortaya çıkar. Zihinsel performans düşer, unutkanlık başlar ve kişi yanlış kararlar bile alabilir.

UYKU APNESİ NEDİR

Uyku apnesi, solunum yollarındaki kasların gevşemesi ve akciğerlere hava akışının engellenmesi sonucu solunumun sürekli durup başlaması şeklinde olur.

Uyku apnesi ve depresyon belirtileri benzerlik gösterdiğinden ve ikisi üst üste geldiğinden ayırt etmek zor olabilir. Uyku apnesi ve depresyon belirtilerine ayrı ayrı bakalım…

Uyku apnesi belirtileri

Yüksek sesle horlama

Uyurken nefes kesilmesi

Aniden uyanmak

Nefes darlığı

Gün içinde yorgunluk

Boğaz ağrısı veya kuruluğu

Sinirlilik

Uyku güçlüğü

Baş ağrıları

Depresyon belirtileri

Sinirlilik

Küçük sorunlara öfkelenme

Üzüntü

Umutsuz düşünceler

İştahsızlık

Konsantrasyon sorunu

Tamamen doğal nemlendirici! Kuru ve çatlak cildi pürüzsüz yapıyor! Doğru uygulamada  birkaç yaş gençleştiriyor! Tamamen doğal nemlendirici! Kuru ve çatlak cildi pürüzsüz yapıyor! Doğru uygulamada birkaç yaş gençleştiriyor!

Uykusuzluk

Yorgunluk

Baş ağrıları

Uyku apnesi depresyona sebep olur mu

Uykusuzluk, kaliteli uyku uyuyamamak tahmin edilenden daha fazla soruna sebep olabilir. Sadece birkaç kere olması durumu tehlikeli olmayabilir. Ancak kronik bir uykusuzluk sorunu veya uyku apnesi sorunu varsa depresyondan, kalp damar hastalığına kadar pek çok hastalığa sebep olabilr.

Editör: Yasemin Dülgeroglu