Bugün 19 Mayıs, Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızın 95. Yıldönümündeyiz. Kutlu olsun…
19 Mayıs 1919 şehit kanlarıyla sulanmış kutsal vatan topraklarının, İstilacı güçler tarafından yağmalanmaya başladığı bir sırada, Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsuna çıktığı gündür.
Anadolunun bağrında, Milli Mücadele ateşi o günden sonra yakılmıştır.. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasına yol açan gelişmeler, o günden sonra başlamıştır… Türk Milleti, Mustafa Kemal Atatürkün önderliğinde; O’na inanarak ve güvenerek Milleti esarete mahkum etmeye kalkışanlara, karşı topyekun mücadeleye katılmıştır.. Zira Mustafa Kemal, 1919’ a kadar asker ve kumandan olarak zamanın vatan toprakları olarak kabul edilen sınırlarında çarpıştı .Orduları sevk ve idare etti.En zor koşullarda girişilen kurtuluş mücadelesinde , O’nun çok güvendiği milletiyle birlikte başarıya ulaşacağına inanılıyordu. Nitekim öylede oldu. Samsundan başlayan yolculuğun her aşamasında , Türk Milleti O’na destek verdi.Kendisine güvendiğini, inandığını ifade etti.
Büyük asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ‘ün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak yeni nesillere armağan etmiş olması, elbette sebepsiz değildir.
Atetürk Türk gençliğine büyük önem vermiştir..iyi yetişmiş, ruhen ve bedenen sağlıklı nesillerin Türkiye Cumhuriyetini çağdaş medeniyet seviyesine ulaştıracağını her vesileyle ifade etmiştir… Atatürk’ün gençliğe nedenli önem verdiğini ve güvendiğini O ‘nun Gençliğe Hitabesinde bulmak ve anlamak mümnkündür.
Atatürk’ü anma deyince; 1919’da Samsuna çıkan Atatürk’ün, Erzuruma kadar olan yolculuğunda, her geçtiği İl yada İlçede törenler yapıldığı biliniyor. Ancak Erzincan geçişi ile ilgili bir bilgi yoktu.
ALB. NABİ ALPARTUN’UN ÇABASI
1965 yılında Erzincan’da 59.Tugay Komutanı olan topçu albayı ( sonraki, yıl Erzincan ‘da General oldu.) Nabi Alpartun, bu konuyla ilgilendi. Araştırdı ve Atatürk ‘ün 1 Temmuz 1919 günü Erzincana geldiği yol güzergahındaki Refahiye de bir gece kaldığı belirlendi.
O tarih de belki de ilk kez Refahiye’ye tugay bandosu götürüldü ve tören yapıldı. Ben sözünü ettiğim törende bulundum. Ondan sonradır ki Atatürk’ün Erzincan’a ilk gelişleri törenlerle kutlanmaya başlandı.
Rahmetli Alpartun paşa, bugün ki garnizon şehitliğinin yerini tespit edip, anıt diktirendir.Bilindiği gibi, son yıllarda şehitlikte garnizon komutanlığınca yeni düzenleme yapıldı.