Yutulabilir Mide Balonu Nedir?

Yutulabilir mide balonu, diyet ve egzersizle sonuç alınamayan veya sağlık açısından hastanın kısa sürede kilo vermesinin gerekli olduğu durumlarda anestezi ve cerrahiye gerek kalmadan su ile yutulan, mideye kendiliğinden yerleşen riski düşük bir uygulama olarak ön plana çıkıyor. 

Midede yer kaplayarak kilo kaybına yardımcı oluyor. Tokluk hissi ile gıdaların mideden geçiş hızını yavaşlatarak iştahın azalmasını sağlıyor.

Yutulabilir Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Sıklıkla kullanılan vitamin hapları boyutunda, kapsül formunda sıkıştırılmış mide balonu, bol su eşliğinde hap yutar gibi yutuluyor. Kolay yutulan mide balonu bağırsaklardan rahatlıkla geçerek dışkı yoluyla kolayca vücuttan atılabiliyor.  
Hap balon yutulduktan sonra kendiliğinden açılarak işlevini yerine getirme başlar. Balonun mideye düzgün bir şekilde yerleşip yerleşmediği röntgen ile kontrol edilir.

Beden kitle indeksi 27 ile 35 arasında olan kişiler bu balondan daha çok fayda sağlıyor. 18-65 yaş arasına uygulanabiliyor.
Yutulan balonun doğal yolla çıkabilmesi üstünlüğü de diğer balonlar için mecburi olan yeniden hastaneye başvurma, endoskopi ya da anestezi gerekliliği gibi durumları ortadan kaldırıyor. Bu nedenle sıklıkla tercih edilen bir cerrahi dışı kilo kaybettiren metot olarak değerlendiriliyor.

Yutulabilir mide balonu midede ortalama 4 ay süreyle kalır. Bu süre içerisinde başlangıç kilosunun ortalama yüzde 7– 15’inin verilmesini sağlar.

Yutulabilir mide balonu programı 6 ay süren bir programdır. Balonun yerleştirildiği ilk günden itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığının balon yokken de devam ettirilebilmesi amaçlanır. 

Elipse (yutulabilir mide balonu) Kimlere Uygun Değildir?

Gebelik veya emzirme döneminde olan kadınlar
Kanser ya da gastrointestinal kanaması olanlar
Yutma güçlüğü bulunanlar
Son 1 yıl içinde kapalı cerrahi olanlar ile sezaryenle yöntemiyle doğum yapan kadınlara bu uygulama yapılmamaktadır.

Uygulama Sonrasında Yapılması Gerekenler

Çiçeği burnunda annelerin yaşadığı lohusa sendromu hayatı zorlaştırıyor: Peki çözü mü ne Çiçeği burnunda annelerin yaşadığı lohusa sendromu hayatı zorlaştırıyor: Peki çözü mü ne

Alışma dönemi olarak adlandırılan ilk üç gün içerisinde, tüm balon uygulamalarında görülen bulantı ve kramp en sık ortaya çıkan yan etkiler arasında yer alıyor. Hastaya ilk birkaç gün için uyulması gereken sıvı ve yumuşak diyet programı hakkında bilgilendirme yapılır.

Alışma döneminin tamamlanmasıyla birlikte diyetisyenle birlikte hazırlanan kişiye özel sağlıklı beslenme programı ile takip süreci başlar. Mide balonun uygulandığı kişilerin kızartmalı gıdalar, asitli içecekler, atıştırmalıklar gibi reflü hastalığını ve kalori alımını artıracak sağlıksız besinlerden uzak durması önerilir.

Editör: Sena ERDOĞAN