Birçoğumuz aşırı kilolardan kurtulmak ve hayat standartlarımızı arttırmak isteriz. Böylece kendimize olan güvenimizde yerine gelecek ve mutlu bir hayatın kapıları açılmış olacak diye düşünürüz. Aslında asıl iş kilo vermek de değil sağlıklı bir şekilde kilo vermekte. Çünkü sağlıksız bir şekilde verilen kilo ani bir şekilde geri alınabilmekte. Konu hakkında uzmanlar sıkça yumurta diyetini öneriyor. Uzun süre tok tutan ve sağlıklı bir süreci içeren bu diyet hakkında bilmeniz gerekenler neler? Uzmanların paylaştıkları bilgileri bir araya getirerek sizlerle paylaşıyoruz. İşte konu hakkında bilmeniz gerekenler;

Yumurta diyeti, sağlıklı kilo verme yöntemlerinden biridir. Bu yöntem, A, D, E vitamini bulunduran ve kalsiyum, selenyum ve fosfor benzeri vitaminler açısından zengin olan yumurta etrafında şekillenir. Vitamin ve mineralleri sayesinde kas kaybını engelleyerek kilo vermeye olanak tanır. Zengin protein içeriği ile vücudun ihtiyacını karşılarken uzun süre tok tutar. Aynı zamanda kalori bakımından da oldukça düşüktür.

 Yumurta Diyeti Nedir?

Yumurta diyeti, kalori ve karbonhidrat alımının düşürüldüğü ve yumurtanın odağında olduğu yüksek protein alımını içeren  bir diyet türüdür. Yumurta diyetinde hedef kalori tüketimini azaltmak ve yüksek protein almak olduğu için yumurta diyetinin kilo vermeye yardımcı olabilir.

 Yumurta Diyeti Nasıl Uygulanır?

Yumurta diyeti, 2 haftalık bir süre boyunca listeye uygun beslenerek yapılır. Kilo verme sürecinde yumurta diyet listesine bağlılık ve spor istenilen sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırır. Uygulama süreci içerisinde 3 ana öğün vardır. Her bir öğünde protein bakımından zengin yiyeceklere yer verilir. Aynı zamanda buharda pişirilen, haşlanmış ya da çiğ sebzeler de bulunur. Su tüketimi de kilo verme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardandır. 

Geleneksel yumurta diyeti: Geleneksel yumurta diyetinde kişi çeşitli kaynaklardan protein alabilir. Bu diyetin en popüler versiyonu geleneksel yumurta diyetidir. Düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren diğer diyetlerle benzerlik gösterir. Geleneksel yumurta diyetinde tüketilebilecek diğer besinler şunlardır.  

Geleneksel yumurta diyeti örneği şunları içerir;

Kahvaltı: İki yumurta ve düşük karbonhidratlı bir sebze

Öğle yemeği: Yeşil salata ile yağsız protein

Akşam yemeği: Yumurta veya yağsız protein ve düşük karbonhidrat içeren sebzeler

Yumurta ve greyfurt diyeti: Bu yemek planında, bir kişi yukarıdaki ile aynı düşük karbonhidrat, yüksek protein beslenme planını uygular. Buna ek olarak her öğünde yarım greyfurt tüketilir. 

Yumurta ve ananas diyeti şunları içerir;

Kahvaltı : İki yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği : Bir porsiyon yağsız protein, ıspanak ve 1 dilim ananas

Akşam Yemeği : 1 dilim ananas ile balık veya yumurta gibi bir porsiyon yağsız protein

Aşırı yumurta diyeti: Aşırı yumurta diyeti her öğünde yalnızca yumurta ve su tüketimini içerir. Kısıtlayıcı olması nedeniyle takip etmesi zor olabilir.

Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız

 Yumurta Diyetini Kimler Yapabilir? 

Yumurta diyeti, kolesterol seviyesi yüksek kişiler tarafından uygulanması tavsiye edilmemektedir.

Safra kesesi olmayan kişilerin yumurta tüketmesi riskli olabilir. Bu nedenle de doktora danışmadan diyetin uygulanmaması gerekmektedir.  

Kalp hastalığı olan kişilerin yumurta yemekten kaçınmak faydalıdır çünkü kolesterolün kalp hastalığı için tetikleyici bir unsur olduğu düşünülür.

Yumurta, vücutta bazı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle de kişilerin yumurta alerjisi olup olmadığına dikkat etmeleri önemlidir. 

Yumurta Diyetinde Ne Yememelisiniz?

Yumurta diyetinde tüketilmemesi gereken besinler şunlardır.

Meyveler: Yumurta diyetinin bir versiyonunda greyfurt dışındaki tüm meyvelerin tüketimi kısıtlanmıştır. Diğer versiyonlarda ise çeşitli meyveler tüketilir. 

Nişastalar: Ekmek, mısır gevreği makarna, patates, havuç, mısır

İşlenmiş Gıdalar: Şeker, şekerli yiyecekler, işlenmiş etler, kızarmış yiyecekler

İçecekler: Alkol, meyve suyu, şekerli içecekler

Yumurta Diyeti Sağlıklı mıdır?

Bu zayıflama yöntemi, ciddi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler tarafından, aşırıya kaçılmadığı ve uzman diyetisyenin önerdiği programla yapıldığında uygulanabilir bir diyettir.

 Yumurta Diyeti ile Kaç Kilo Verilebilir?

Sadece yumurta yiyerek zayıflama yönteminde verilen kilo kişiden kişiye bağlı olarak farklılaşır. Kişinin metabolizma hızı ya da diyet disiplini verilen kilo oranını belirler. 3-5 günlük bir uygulamada 1,4-2,7 kg aralığında kilo verilebilir.

Kaynak; Memorial

Editör: Merve Kiraz