Amerikalılar için beyzbol maçı ile sosisli sandviç, biz Türkler için ise futbol maçı ile tükürük köftesi vazgeçilmez bir efsanedir.

Maçtan önce yenir
Devre arası yenir
Maçtan sonra yenir
Ama unutmayın maçtan önceki fiyatı ile maçtan sonraki fiyatı her zaman aynı olmayabilir!

Dünyanın en klas en lezzetli yiyeceklerinden birisi olan tükürük köftesi maç çıkışları apayrı bir zevk olmasının yanında ucuz ve lezzetlidir. Köfteci zat ekmeğin içi iyice dolsun diye içine nerdeyse yarim soğan ve yeşillik koyar. Domates parçaları ise göz zevkini ikiye katlar. Henüz denemeyenler tükürük mevzusunu düşünerek yemek ve yememek arasında bir noktada gidip gelir. Enfes kokusu ve milletin tarifsiz bir aşkla tüketmesini anlamlandırma çabasındayken şiddetle deneme isteği uyandırır. Denenmesi ise artık müptelası olduğunuz anlamına gelir. Peki hakikaten tükürüklü ve pis midir? 

Bu tükürük mevzusu miğdenizi boşa kabartmasın

İnsan ve hayvan zekası arasında nasıl bir bağlantı var İnsan ve hayvan zekası arasında nasıl bir bağlantı var

Adından dolayı önyargıları olanlara müjde. köfte yapım aşamasında gerçek bir tükürük söz konusu değil. Peki bu isim nerden geldi derseniz araştırmalarımıza göre olay şöyle;

Tükürük köftesi denmesi hakkında 2 efsane var

Köfte hazırlanırken ele yapışmaması ve kolay bir şekilde biçimlendirerek şekil vermek adına tükürüldüğü söylenir. Diğer bir söylenti ise koyun ve dana etinden yapılan tükürük köftesinin içine hayvanın tükrük bezlerinin katıldığı ve bu sayede isminin tükürük olduğu söylenir. Ancak bunların hepsi bir şehir efsanesidir. 

Tükrük köftesi yoğrulduktan sonra hafif bir şekilde suyla ıslatılır ve minik minik şekiller verilir. Lezzeti ve kokusu muazzamdır. Dana döş veya kuzu eti, suda ıslatılmış ekmek içi ve çeşitli baharatların karışımıyla elde edilir. Soğanı bolca kullanılır. Izgarada pişirmek lezzetini ikiye katlar. 
Yani gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. 
 

Editör: Merve Kiraz