SAĞLIK

Sonbaharda kapıyı çalan hastalıklara dikkat!

Havaların soğumaya başlaması ve sonbaharın gelmesiyle beraber enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski arttı. Bu mevsim geçişlerinde ise dikkatli olmak gerekiyor.

Abone Ol

Hava değişikliğinde vücudun da bu değişime uyum sağlaması zor olabilir. Sonbahar ve kış gibi soğuk mevsimler küçük önlemlerle enfeksiyon hastalıklarına yakalanmadan geçirilebilir. Uzmanlar sonbaharda en sık karşılaşılan hastalıklar konusunda uyarıyor ve alınabilecek tedbirleri belirtiyor.

Sonbaharda sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları:

Nezle:  Genellikle griple karıştırılan nezle de ateş, kırgınlık, kas ağrıları daha hafif geçer ve yatak istirahati ile bol sıvı alımı ile kendiliğinden geçer.

Grip: Birkaç gün yatağa mahkum eden, bulaşıcı ve ağır seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Çok yüksek ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, tüm vücutta kas-eklem ağrıları ve kuru öksürükle seyreder.

Bronşitte; Üst üste gelen öksürük atakları oluşur. Yüksek ateş ve vücut ağrısıyla da karşılaşılır. Belirtiler çok yüksek olur ve geçmezse mutlaka uzmana başvurulmalı.

Zatürre: Akciğer dokusunun son derece tehlikeli enfeksiyonu olarak belirtilmektedir. Ateş yüksekliği, öksürük, koyu renkli balgam, nefes darlığı, sırt-göğüs bölgesinde ağrı ile halsizlik ortaya çıkmaktadır. Mutlaka yatak istirahati, bazı özel durumlarda hastane yatışı ve uygun medikal tedavi gerekmektedir.

Orta kulak iltihabı: Özellikle çocukluk çağında sık görülen kulak zarının iltihaplanmasıdır. Mutlaka antibiyotik tedavisi gerektirir. Yeterli tedavi edilememesi halinde kronik orta kula iltihabı, menenjit, kulak zarı yırtılması, sinüzit ile işitme azlığına neden olabilmektedir.

Farenjit: boğaz ağrısı, boğazda kuruma, yutkunmada zorlanma,  ateş yüksekliği, üşüme, titreme, terleme, halsizlik ile seyreden boğaz iltihabıdır. Muayene sonrasında gerekli görüldüğü takdirde antibiyotik tedavisine başlanabilir.

Bademciklerin şişmesi: Yutkunmada zorluk, boğaz ağrısı, boyun lenflerinde şişlik ile halsizlik yapabilen, genelde bakteriyel kaynaklı olan ve antibiyotik kullanımı gerektiren bir hastalık.

Sinüzit: Baş ağrısı, alın ortası, elmacık kemiklerinde göz çevresinde ağrı ve dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı, akıntı gibi durumlarla seyreder. İltihaplı bir hastalıktır.

Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için alınabilecek önlemler:

Mevsim geçişlerinde hava sıcaklığına aldanmayın, tedbirli giyinin.

Gribal enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas halinde bulunmayın.

Eğer gripseniz avuç içinize hapşırmayın. Tek kullanımlık kağıt mendil ya da peçeteyle ağzınızı kapatın.

El hijyenine özen gösterin. Ellerinizi şüpheli yüzeylere temastan hemen sonra yıkayın.

Beslenme düzeninize özen gösterin, yukarıda belirtilen besinler açısından zengin bir beslenme planı oluşturun.

C vitamininden zengin portakal, greyfurt, kırmızı tatlı biber gibi besinler tüketin.

Bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için düzenli egzersiz yapın.

Çinko açısından zengin besinler tüketin.

Kendi eşyalarınızı ve yemeğinizi başkalarıyla paylaşmayın.

Uyku düzeninize dikkat edin. Geç yatmayın ve günde ortalama 7-8 saat uyuyun.

Bol sıvı alın. Günde ortalama 2,2.5 lt su tüketmeye özen gösterin.