Yapmanız gerekenler çok basit;

1. Dolap Düzenlemesi Yapın
Mevsim değişimi demek havalarda hissedilir şekilde sıcaklık değişimi yaşanması demektir. Direkt olarak kıyafet seçimlerine yansıyan bu durum için dolaplarda gereken düzenlemeleri yapmanız gerekir.
Yaz kıyafetleri ile dolu olan dolabınızda sonbahar kıyafetlerinin yer alma sırası gelmiştir.
İnce kıyafetlerinizi yavaştan dolabın derinliklerine atın, sonbahar-kış kıyafetlerinizi ise temizleyip dolabın ön kısımlarına yerleştirerek giymeye hazır hale getirin.

2. Mobilyaların Yerini Değiştirin
Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı dönemece girerken mobilyalarınızın yerini de kışa uygun bir şekilde değiştirmek faydalı olabilir. Mesela yaz boyunca kalorifer önünde duran koltuğunuzu duvar dibine çekebilir, ısınma konusundaki bu büyük engeli kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda bir süre monoton haline gelmiş ev düzeninize bu tarz küçük yenilikler getirerek gözlerinizi şenlendirmiş, ruhunuzu yenilemiş olacaksınız.

3. Aydınlatmaları Kontrol Edin
Yaz aylarının sonuna gelinmiş ise kış aylarının uzun ve karanlık geceleri çok yakın demektir. Yaz boyunca geç kararan hava sayesinde gün boyu pek ihtiyaç duymadığınız aydınlatmalara artık çok fazla ihtiyaç duyacağınızdan aydınlatmaları kontrolden geçirmenin tam zamanı. Kullandığınız aydınlatmaların ampullerini daha yüksek güce sahip olanlar ile değiştirebilir, aydınlatmanızı daha iyi bir hale getirebilirsiniz.

4. Kışlık Yiyeceklerinizi Hazırlayın
Yaz mevsiminin sağlıklı seçeneklerini kış boyunca da tüketebilmek ya da kış boyunca yemek masrafından biraz olsun tasarruf yapabilmek için gerekli stokları hazırlamanın tam zamanı! Eğer hâlâ harekete geçmediyseniz domates salçası ve reçel yapmak, turşu kurmak için son günleri iyi değerlendirmeniz gerekir. Hadi, malzemelerinizi alın ve daha fazla geç kalmadan harekete geçin.

5. Film Listesi Hazırlayın
Sonbahar ile yaz mevsiminin enerjik günleri yavaş yavaş geride kalıyor, sırada biraz hüzün biraz turuncu bir mevsim var.
Sonbahar ile birlikte yaz enerjisini geride bırakıp artık ister istemez evde daha çok vakit geçiriyor olacağız. O hâlde evde geçireceğimiz vakitleri biraz süslemek lazım değil mi?
İçinde sonbaharın birçok öğesini barındıran özel filmlerden oluşan bir liste hazırlayın ve her akşam kendinize film seansı düzenleyin. Sonbaharın ruhuna yaraşır filmlerden oluşturacağınız bu liste ile şahane bir mevsim sizi beklesin!

6. Bütçe Kontrolü Yapın
Eğer ki lüks sayılacak bir yaz tatili geçirdiyseniz kışın fazla sıkıntı yaşamamak için tatilde girdiğiniz zararın boyutunu sonbaharın başından belirlemeli, telafisi için izleyeceğiniz bir yol çizmelisiniz. Böylece girdiğiniz zararı daha fazla büyütmeden kontrolü elinize alabilirsiniz.

7. Vantilatörleri Kaldırın
Gittikçe düşmeye başlayan hava sıcaklıkları ile birlikte yaz boyunca yanınızdan ayırmadığınız vantilatör gibi serinleticileri kaldırmanın da vakti geldi. Vantilatörlerinizi kullanmayacağınız kış boyunca kirlenmemesi için paketleyin ve evin derinliklerine yerleştirin.

8. Kendinizi Yenileyin
Yepyeni bir mevsime geçerken uzun zamandır kullandığınız saç modelini değiştirerek kendinizi de yenilemek şahane olmaz mı? Aynı zamanda mevsim geçişlerinde daha hızlı uzayan saçlarınız da bu işten memnun kalacak, bizden söylemesi. Hadi, size yakışacak yepyeni bir saç modeli seçin ve derhal uygulamak için kuaförünüzün yolunu tutun.

Sağlıklı bir şekilde sonbahara girmek için ise bu adımlar oldukça ideal;

İnsan ve hayvan zekası arasında nasıl bir bağlantı var İnsan ve hayvan zekası arasında nasıl bir bağlantı var

1.    Güne kahvaltıyla başlayın ve kahvaltıda mutlaka protein kaynağı bir besin tüketin. 
2. Sabahları ılık bir duş almayı deneyin. 
3. Akşam yatmadan önce ve sabah kalkınca odanızı mutlaka havalandırın. Oksijen sizi daha enerjik kılabilir. 
4. Gün içinde düzenli öğün yapmaya özen gösterin. 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün yaparak daha enerjik kalabilirsiniz. 
5. Ara öğünlerde yüksek şeker ve yağ içeren besinler enerjinizin çabuk düşmesine neden olacağı için taze veya kuru meyve, yağlı tohumlar, ev yapımı kurabiye veya yoğurt gibi besinlerle ara öğün yapmayı tercih edin. 
6. B ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum bakımından yeterli beslenip beslenmediğinizi gözden geçirin. 
7. Her gün taze sebze ve meyve tüketin. Lif içeriğiyle bağırsak sağlığınızı, vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini destekleyecektir. 
8. Beyaz rafine edilmiş besinler yerine tam buğday, çavdar, kepek gibi rafine edilmemiş tam tahılları tercih edebilirsiniz. 
9. Omega-3 bakımında oldukça zengin olan somon balığıyla hafızanızı güçlendirebilir ve enerjinizi yükseltebilirsiniz. Ayrıca içeriğindeki sağlıklı yağlarla kan basıncınızı ve kolesterolünüzü düşürebilirsiniz. 
10. Antioksidan vitamin ve mineraller, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Antioksidan vitaminler; A, C, E vitaminleri, antioksidan mineraller ise; selenyum ve çinkodur. 
11. İçeceğiniz bitki çaylarına veya ara öğün olarak tercih edilebilen yoğurda tarçın eklemeyi deneyin. 1 çay kaşığı tarçın tatlı ihtiyacını kontrol altına alabilmeye yardımcı olacaktır. 
12. Haftada en az 3 gün yapacağınız tempolu yürüyüşler ve aktif yaşam tarzı yorgunluğa karşı sizi koruyacaktır. 
13. Düzenli uyku saatleri belirlemeli ve bu saatlere sadık kalmalısınız. Yeterli uyku, gün boyunca enerjik kalmanıza yardım edecektir. Günde en az 6 saat uyumaya özen gösterin. 
14. Avokado, badem, fındık, ceviz, hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlar gün içinde enerjinizi korumanıza yardımcı olur. Salatalarınıza, ara öğünde yoğurtlarınıza ekleyerek tüketmeye özen gösterin. 
15. Sıvı ve mineral eksikliği gün içindeki baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği ve halsizlik gibi sorunların sebebi olabilir. Bu sebeple gün içinde mutlaka en az 2-2,5 litre su ve 1-2 şişe maden suyu tüketmeye özen gösterin.
 

Kaynak; /www.lexus.com.tr - https://migrostv.migros.com.tr/
 

Editör: Merve Kiraz