Magnezyum, sağlıklı yaşam için vücutta olması gereken önemli minerallerden biri. Magnezyumun sağlık üzerindeki faydaları ise saymakla bitmiyor.
Magnezyum nedir?
Magnezyum vücut için gerekli olan vitaminlerden biridir ve hayati öneme sahiptir. Bu mineral, protein sentezinden, enerji üretimine, kalp sağlığından kemik güçlenmesine, sinir sisteminden çeşitli sağlık durumlarına etki eder. Bu sebeple herkesin yeterli magnezyumu alması gerekir.
Magnezyumun sağlığa faydaları neler?
Kalp Sağlığını Destekler
Kan Basıncını Dengelemeye Yardımcı Olur
Kalp Ritmini Korur
Kemik yapısını güçlendirir
Hangi yiyeceklerde magnezyum bulunur?
Magnezyum açısından zengin besinler: Ispanak, badem, fındık, kabak çekirdeği, tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, avokado, muz, kabak, kaju, fasulye ve balık olarak sıralanabilir.
Günlük ne kadar magnezyum almak gerekir?
Kişilerin yaşı, cinsiyeti veya sağlık durumuna bağlı olarak günlük magnezyum ihtiyacı değişebilir. Ancak genellikle, yetişkinler için günlük magnezyum alımı erkeklerde yaklaşık 400-420 mg, kadınlarda ise 310-320 mg olmalıdır. Hamilelik veya emzirme dönemi gibi özel durumlarda ise magnezyum ihtiyacı artar. Magnezyum ihtiyacı için içeriğinde magnezyum bulunan yiyecekler tüketilebileceği gibi takviyede alınabilir. Ancak takviye durumunda mutlaka doktor tavsiyesi dikkate alınmalıdır.
Hamilelikte magnezyum tüketimi nasıl olmalı?
Hamilelik döneminde magnezyum diğer dönemlerden daha önemli bir hal alır ve doğru seviyede alınması önem teşkil eder. Magnezyum, hamilelikte kas fonksiyonunu düzenler, annenin kas krampı ve kasılmalarını önler. Öte yandan magnezyum doğru sinir sistemi gelişimi için gerekli bir mineral olarak bebeğin normal kalp ritmini destekler. Hamile kadınlarda magnezyum eksikliği gestasyonel diyabet riskini artıracağından iyi bir diyet uygulamaları ve doktor tavsiyesine göre magnezyum almaları önerilir.