Sonbahar günlerinin ardından gelen kış mevsimiyle birlikte pazen kumaş türlerinden yapılan ürünler de ortaya çıkmaya başladı. Yumuşak dokusu ve içinizi ısıtan sıcacık yapısıyla bu mevsimlerin de vazgeçilmezi olan pazen kumaşlar, farklı alanlarda da kullanılan bir kumaş türü aslında. Diğer adıyla hasse kumaş olarak bilinen bu kumaşa flanel kumaş denildiği de görülüyor. 

Flanel kumaş, pazen kumaşlara göre kalınlık noktasında farklılık gösteriyor. Soğuk günlerin yanında diğer mevsimlerde de pazen kumaşlardan yapılan ürünler sıkça tercih ediliyor. Bunun yanında bebeklerin hassas cilt yapısından dolayı, pazen kumaşlardan üretilen bebek ürünleri de annelerin tercih ettiği ürünler arasında yerini alıyor. Peki dayanıklı, kaliteli ve güvenilir olarak bildiğimiz pazen kumaşı nedir? Pazen kumaşının özellikleri nelerdir? Pazen kumaşının kullanıldığı alanlar hangileridir? Pazen kumaşının avantajları nelerdir? Pazen kumaşına ve detaylarına dair merak ettiklerinize gelin birlikte bakalım.

PAZEN KUMAŞI NEDİR?

Pazen kumaş, yüzme yapmaması özelliğiyle bilinen bezayağı örgü türüne sahip olan bir kumaştır. Ayrıca beyazlatılmış olan bu kumaş türü, hafif bir gramajı olması yönüyle de tercih edilen kumaşlar arasında yerini alır. Pamuklu olmasının yanında oldukça da hassas olan bu kumaş türünün yumuşak bir dokusu vardır. 

Pazen kumaşının iç tarafına bakıldığında pamuklu, dış tarafına bakıldığında ise perdahlı olduğu görülür. Hasse kumaş adıyla da adlandırılan pazen kumaşlar, dolgu ipliklerinin kullanılmasıyla eğilerek yapılır. Bu kumaşlar kendi içerisinde de farklı türlere ayrılır. Örneğin bazı pazen kumaşlarının bir yüzü tüylü iken, bazılarının da tüylerinin kısaltılmış ve görüntüsünün de süet olduğu dikkati çeker. Tekstil ürünleri içerisinde sıkça kullanılan pazen kumaşlar bunun dışında pek çok ürün içerisinde de kullanılır. Özellikle gramaj yönüyle hafif olması, bu kumaş türünün tercih edilme nedenlerinden biridir. Pazen kumaş elbiseler, pijamalar, şalvarlar gibi pek çok şekilde bu kumaşın kullanıldığını görüyoruz. Hatta iç giyim alanında da tercih edilen kumaş türleri arasında yerini alır. Sadece bu alanlarda değil, pazen bebek battaniyesi kumaşı içerisinde de kullanılan bu kumaş, bebeklerin cildine dost olan bir kumaştır. Eskilerin de sevdiği ve kullandığı pazen kumaşlar, gün geçtikçe yumuşak dokusunu kaybetmeyen, her geçen gün de bu yumuşaklığını artıran bir yapıya sahiptir. Tabi o dönemlerde bu kumaşlar yünden üretilirken, günümüzde daha ziyade pamuktan üretiliyor. Pamuk kumaşlar arasında bulunan pazen kumaşların desenli yapıları da karşımıza çıkıyor. Desenler kullanılarak süslenmiş bu kumaşlar içerisinde de tartanlı ve ekoseli modeller daha çok tercih ediliyor.

PAZEN KUMAŞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Soğuk havaların vazgeçilmezi pazen kumaşlar, sadece kıyafet noktasında değil, çarşaflarda da kullanılan bir kumaş türüdür. Pazen kumaşlı çarşaflarla sıcak, yumuşak ve sizi özel hissettirecek bir uykuya kavuşmak mümkün. Kıyafetlerde de aynı duyguları sizlere yaşatan pazen kumaşlarla bedeninizin yanında içinizi de ısıtabilirsiniz. Peki nasıl oluyor da pazen kumaşlar bu kadar sıcak ve yumuşak bir dokuya sahip olabiliyor? Pazen kumaşlarla ilgili daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız, işte karşınızda pazen kumaşların özellikleri:

  • Pazen kumaşlar hem iç kısmı hem de dış kısmı yönüyle tamamıyla pamuğun kullanılmasıyla üretilmiş kumaşlardır.
  • Oldukça dayanıklı ve kaliteli bir yapıya sahiptir.
  • Gramaj noktasında oldukça hafiftir.
  • Pazen kumaşların dokusu pamuklu kumaşlardan olması itibariyle yumuşacıktır.
  • Pazen kumaşlar yıkandığında rengi solmaz, değişmez. Herhangi bir deformasyona da uğramaz.
  • Yumuşak bir dokusu olsa da tok yani diri bir duruşa sahiptir.
  • Cilt sağlığına bir zararı yoktur.
  • Estetik ve şık bir görüntüsü vardır.
  • Yapısı özel şekilde üretilmiş olan pazen kumaş, kişinin vücudunu sararak ısınmasını sağlar.
  • Bakımı ve temizliği oldukça kolay olan rahat kumaşlardan biridir.
  • Hava alan ve terletmeyen bir özelliğe sahiptir.

PAZEN KUMAŞININ KULLANILDIĞI ALANLAR

Pazen ya da diğer adıyla hasse kumaşlar, kendisine has özellikleriyle tekstil alanına damgasını vurmuş ve çeşitli ürünlerin üretiminde de yerini almış bir kumaş türüdür. Sahip olduğu güzel özellikler, bu kumaş türünün sıkça tercih edilme nedenleri arasında bulunuyor. 

Öğrenenler kuyumcuya koşuyor… Hem ceplere hem kadınlara faydalı Öğrenenler kuyumcuya koşuyor… Hem ceplere hem kadınlara faydalı

Etekten şorta, elbiseden bebek kıyafetlerine ve bebek battaniyelerine, temizlik bezlerinden iç giyim ürünlerine, yastıktan çarşafa ve nevresim takımlarına kadar pek çok ürün içerisinde kullanılan pazen kumaş, dayanıklı ve kaliteli yapısı ile dikkati çekiyor. Sıcak tutan yapısıyla flanel kumaş olarak da adlandırılan pazen kumaşlar, flanel kumaşlardan biraz daha farklı aslında. Kalınlık noktasında iki kumaş arasında fark olsa da yine de bu iki kavram birbirlerinin yerine kullanılabiliyor. Pazen kumaşlar üretildiği alanlar içerisinde farklı desenlerle de süslenebilir. Bu noktada otantik bir yapısı bulunan pazen kumaşlar üzerine çeşitli işlemeler de yapılarak ürünlerin görünümüne şıklık kazandırılıyor. 

PAZEN KUMAŞININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Pazen kumaşı sahip olduğu özelliklerinin yanında birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Çeşitli alanlarda kullanılması, bu kumaşın avantajlarını artıran faktörler arasında bulunuyor. Farklı desen ve modellerde karşımıza çıkan pazen kumaş elbiseler, günümüzün trend kıyafetleri arasında yerini alıyor. Özellikle soğuk havalarda pazen kumaş türünden üretilen elbiselerle hava şartlarına göre kombinler yapabiliyorsunuz. Renkleri, desenleri ve şık görünümleriyle tarzınıza ve stilinize uygun bu elbiseler arasından tercihinizi yaparak hem sıcak kalabilir hem de stilinizi yansıtabilirsiniz. Ayrıca pazen kumaşların %100 pamuktan üretilmesi yönüyle de seçtiğiniz kıyafetleri gönül rahatlığıyla giyebilirsiniz. Bu konu bebekler için de önem taşıyor aslında. Pazen kumaşının kullanıldığı alanlardan bir tanesi de bebekler için üretilen ürünler. Pazen bebek battaniyesi kumaşı, pamuklu ve oldukça yumuşak bir dokuya sahip ürünler arasında bulunuyor. Bu yönüyle bebekleriniz için rahatça alıp kullanabileceğiniz, bebeğinizin cildine dost bir ürün bu tür battaniyeler. Sadece battaniye olarak değil, bebek kundaklarında da pazen kumaşlar sıkça kullanılıyor. Yine bebeklerin hassas cildine uygun olan bu kumaş ile bebek yastıkları da üretiliyor. Pazen kumaşlar hava alması, terleme yapmaması, yaz ya da kış fark etmeden her mevsimde bu tür kumaşlardan üretilen ürünlerin giyilebilmesi yönüyle avantajlı bir kumaş türü. Ayrıca tamamen pamuktan üretilen pazen kumaşlar elektriği az geçirmesi yönüyle de vücut sağlığını koruyan bir kumaş. Yapısında ve dokumasında herhangi bir sentetik madde kullanılmayan bu kumaş, bu noktada da insanların sağlığını koruyan bir ürün. Pamuklu olması, yumuşacık ve sıcacık dokusu, insana enerji ve huzur veren özelliği ile pazen kumaşlarla kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Temizliği ve bakımıyla da sizi yormayan, yapısını ve formunu ilk günkü gibi koruyan bu kumaşlar hem doğal hem de insan dostu bir ürün.

Tekstil sektöründe adını sıkça duyurmuş ve duyurmaya da devam eden pazen kumaşlarla hem modaya hem de zevkinize uygun ürünler tercih edebilirsiniz. Her mevsimde kullanabileceğiniz bu ürünlerle sağlam, dayanıklı, kaliteli ve cildinizi koruyan bir kumaş türüne sahip olabilirsiniz. Geçmişten günümüze uzanan hikâyesiyle pazen kumaşlar, birçok sektörde kullanılabiliyor ve çeşitli ürünlerle karşımıza çıkıyor. İster elbise ya da diğer kıyafet türleri, ister bebek ürünleri, isterseniz de nevresim takımları ya da iç giyim ürünleri arasından sizi ve sevdiklerinizi rahat ettirecek pazen kumaşlı ürünlerle güzel günlerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Editör: Saliha Kara