Yaşam alanlarımızın düzenli olması, sadece estetik olarak güzel görünmez aynı zamanda zihinsel sağlığımızı da olumlu yönde etkileyebilir. Araştırmalara göre düzenli bir evin hem ruh halimize hem de günlük yaşamımıza olumlu katkıları çok fazla. Dağınıklıkla mücadele etmek için yapılacak küçük değişiklikler, yaşam kalitemizi artırabilir. Düzenli bir evde yaşamak, stresi azaltabilir, odaklanmayı kolaylaştırabilir ve genel ruh halimizi iyileştirebilir. Eğer siz de taşmış çorap çekmecelerinden, dağınık çalışma masalarından veya karışık mutfak dolaplarından şikayetçiyseniz, bu ipuçlarını deneyebilir ve yaşam alanınızı daha düzenli hale getirerek hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. İşte evinizi derli toplu tutmanın yolları 👇

1. Yüzeyleri temiz tutun

Evinizi derli toplu tutmanın yolları listemizin ilk maddesi oldukça basit. Ev düzenindeki önemli noktalardan biri yüzeyleri temiz tutmaktır. Bu, evin her odası için geçerlidir. Masalar, tezgahlar, dolap üstleri ve diğer yüzeyler, hızla dağılabilir ve dağınıklık oluşturabilirler. Bunu önlemek için tezgahlar ve diğer yüzeylerdeki küçük eşyaları toplayın. Ayrıca boş alanları boş bırakmak da önemli. Bu sayede ortam daha ferah ve düzenli görünecektir.

2. Eve aldığınız eşyaların kullanma talimatlarını ve faturaları tek bir yerde saklayın

Evinize yeni bir cihaz, mobilya ya da herhangi bir teknolojik ürün aldığınızda, onunla birlikte gelen faturalar, kullanma talimatları ve garanti belgeleri genellikle ilk günlerde önemsenir, ancak zamanla kaybolup gider. Bu evrakların kaybolması, ilerleyen zamanlarda o ürünle ilgili bir sorun yaşandığında büyük bir problem olabilir. Kullanma talimatlarını bir arada saklamak, hem yaşamı kolaylaştırır hem de beklenmedik durumlarda size yardımcı olabilir. Eviniz için aldığınız önemli eşyaların faturalarını, kullanma talimatlarını ve garanti belgelerini koyacağınız belli bir yeriniz olsun.

3. Giysileri sandalyelerde biriktirmeyin

Birçoğumuz, özellikle yatak odasında bir kıyafeti çıkardığımızda kaldırmaya üşenip sandalyenin üzerine atıyoruz. Bu giysiler, kirli sepetine atılmayacak kadar temizdir ancak temiz yerlerde de duramayacak kadar kirlidirler. Aslında bu durumu çözmek için basit bir yöntem var: Bir çekmeceyi sadece bu durumdaki giysiler için boş bırakın.

4. Mutfaktaki gıdaların yerini sık sık değiştirin

Haftada bir kez, yemek yapmadan veya alışveriş listesi oluşturmadan önce mutfak envanterinizi gözden geçirin. Raf ömrünün sonuna yaklaşan veya bitmek üzere olan gıdaları belirleyin. İşte onları kullanma zamanı geldi!

O anda kullanmayacağınız gıdaları ön raflara veya görebileceğiniz bir yere alın. Böylece son kullanma tarihi geçmeden tüketebilirsiniz.

5. Yapılacaklar listesi oluşturun

Alışveriş listelerini, planları ve gelecekteki etkinlikleri takip edebileceğiniz bir alan yaratın. Bu telefonunuz ya da bir defter olabilir. Bunların hepsini bir çekmecede tutmak da işinizi kolaylaştıracaktır.

6. Tehlikeli bölgeleri tespit edin

Tehlikeli bölgeler, evlerimizde sıkça karşılaştığımız, üzerinde düşünmediğimiz ama eşyaların sık sık karıştığı dağınık alanlardır. Mesela gelen faturaları sürekli kapının yanına koyuyorsanız ya da bütün ıvır zıvırları masanızda biriktiriyorsanız bu noktalar sizin evinizin tehlikeli bölgelerdir. Öncelikle bu bölgeleri tespit edin, gerekirse bir yere yazın ve özellikle bu alanlara dikkat edin.

7. Sepet ve kutularla hem dekorasyonunuzu renklendirin hem de dağınıklığı ortadan kaldırın

Depolama ürünleri, yaşam alanlarımızdaki karmaşıklığı azaltmanın ve düzeni korumanın mükemmel bir yoludur. Özellikle sıklıkla kullanmadığımız eşyalar için idealdirler. Bu gereçler, hem yerden tasarruf etmemizi sağlar hem de düzenli bir görüntü oluşturur. Eşyalarınızı depolamak için birbiriyle uyumlu olan sepetler, kutular veya raflar tercih edebilirsiniz. Bu, hem eşyaların düzenli durmasını hem de estetik bir görünüm elde etmenizi sağlar.

8. Dolaplarınıza ekstra raf ekleyerek yer kazanın

Dolapların üst kısımları genellikle boş bırakılır ve kullanılmaz. Ancak, bu alanlara raf monte ederek verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Raf kullanımı, evdeki depolama alanını artırmanın ve eşyaları daha organize bir şekilde tutmanın en kolay yollarından biridir. Raf sistemleri, genellikle kolayca monte edilebilir ve çeşitli boyutlarda bulunabilir. Bu da kullanıcılara ihtiyaçlarına göre özelleştirme imkanı sağlar.

9. Benzer eşyalarınızı aynı yere koyun

Evinizdeki düzeni sağlamak için birçok strateji olsa da, bazen basit adımlar en etkilisi olabilir. Dolaplarınızı düzenlerken, eşyalarınızı belirli gruplara ayırarak daha fazla düzen ve kolaylık sağlayabilirsiniz. Belirli tipteki eşyaları aynı yere koyun ve bunu kendinize alışkanlık edinin. Mesela buzdolabındaki yiyecekler için saklama kaplarını kullanabilirsiniz.

Havalı ve pratik bir hafta sonu kahvaltılığı: Baharatlı peynir topları Havalı ve pratik bir hafta sonu kahvaltılığı: Baharatlı peynir topları

10. Çekmeceleri bölün

Çekmeceleri bölmek, eşyalarınızı farklı kategorilere ayırmak anlamına gelir. Bu sayede, belirli bir eşyayı bulmak için saatlerce çekmecelerde karışıklık içinde aramanıza gerek kalmaz. Örneğin, bir çekmecede sadece ofis malzemeleri bulunduğunda, ihtiyacınız olanı hemen bulabilirsiniz. Çekmeceleri bölmek için özel olarak tasarlanmış bölme aparatlarını satın alabilirsiniz. Ancak, hemen herkesin evinde bulunan telefon kutusu veya parfüm gibi nesnelerle de küçük bölmeler yaratabilirsiniz.

11. Dikey düzenleme ürünleri kullanın

Birçok mutfak eşyası veya uzun nesne, düzgün bir şekilde saklanmadığında alanı kaplayabilir veya karmaşık bir görüntü oluşturabilir. Ancak, tencere kapakları, fırın tepsileri ve benzeri nesneleri dikey olarak düzenlemek, hem alan verimliliğini artırır hem de düzeni korur.

Editör: Saliha Kara