YAŞAM

Hazır soslar konusunda dikaktli olun! Hasta ediyor

Yemeklerin yanında severek tükettiğimiz soslar aslında masum değil. Bu soslar zararlı maddeler içerebiliyor.

Abone Ol

Yemek kültürlerinin etkileşimleri Türk mutfağını soslarla tanıştırdı

Türk mutfağında sosların bazı ülkelere göre fazla yeri olmasa da farklı tarifler ve etkileşimler sosları mutfaklara soktu.

Uzmanlara göre yemek yemek sadece açlığı giderme için değil aynı zamanda zevk almak için de yapılan bir eylem. Bu sebeple yemeğin kokusu, görüntüsü de önemli. Yemekleri hem lezzetlendirmek hem de görüntüsünü güzelleştirmek için pek çok kişi sos kullanıyor. Ancak hazır sosların sık tüketimi vücutta ödeme ve aşırı tuz alımına bağlı kemiklerde kalsiyum çekilmesine öte yandan karın çevresinde yağlanmaya sebep olabiliyor.

Mide sorunu yaşayanlar özellikle dikkat etmeli

Hazır sos dendiğinde aklımıza hemen;ketçap, mayonez, barbekü sos, acı sos, soya sosu gibi soslar geliyor. Peki bu soslar zararlı mı? İşte detaylar…

Hazır soslar genellikle yüksek oranda yağ ve tuz içerir. Çoğu sos üretim aşamasında yüksek ısıyla temas ettiğinden sağlığa zararlı kanserojen maddeleri içerebiliyor. Hal böyleyken hazır sosların sık tüketimi vücutta ödeme, aşırı tuz alımına bağlı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın çevresinde yağlanmaya sebep olabilmekte. Dolayısı ile eğer mümkünse çok sevilen lezzetleri veya benzerlerini evde kendiniz yapmanızda fayda var.