Uzmanlar hem egzersizin hem de günde iki fincan kahvenin karaciğer yağlanmasına karşı savaş açabileceğini söylüyor. Karaciğer yağlanmasını uzmanlar karaciğerdeki yağ oranının normalden daha fazla miktarda olması şeklinde tanımlıyor. Obezite ve sağlıksız beslenme buna sebep olan durumlardan.

SİNSİ BİR HASTALIK

Karaciğer yağlanması sinsi seyreden ve ilerleyici olabilen bir hastalık. Dünya da yaygın kronik hastalıklardan biri. Yaşam tarzı, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, sosyoekonomik durum bu hastalığın görülme sıklığını artırabilir.

2 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Uzmanlar bu hastalığın neredeyse 2 kişinden birinde görüldüğünü belirtiyor. Genellikle fazla kilolu bireylerde rastlanan karaciğer yağlanması, Tip 2 Diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kolesterol yüksekliği, insülin direnci olanlarda da ortaya çıkabiliyor.

ALKOL KULLANIMI ARTIRIYOR

Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!! Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!!

Bu hastalığa, yoğun alkol kullanımı, doğumsal yağ metabolizma bozuklukları, kolesterol, troid bezinin az çalışması gibi durumlar neden olabilir.

Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

Uzmanlar öncelikle hastalık için uygun diyetler ve sporu uygun buluyor. Ayrıca düzenli aerobik egzersizler ve günde iki fincan kahve tüketiminin fayda sağlayacağı belirtiliyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu