Abur cubur olarak adlandırdığımız, yüksek kaloriye sahip, besin değeri düşük, vitamin değeri düşük ve aşırı işlenmiş gıdalar çocukların sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz etkiler yaratıyor. Yapılan araştırmalara göre;  şekerli içecekler, abur cuburlar ve fast food tüketmek çocuklarda ve ergenlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomlarının artmasına neden oluyor.

Uzmanlar bu gıdaların çöp gıdalar olduğunu  dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarınsa genelde bunları tercih ettiğini öne sürüyor. Uzmanlar, kötü yağ, yüksek kalori ve şeker içeren bu besinlerin DEHB’yi daha da artırabileceğini belirtiyor. Özellikle ergenlik döneminde fast food, işlenmiş gıda ve asitli içecekler ağırlıklı beslenmenin dikkat sorunlarına, öğrenme güçlüğüne, sinirlilik ve öfke patlamalarına yol açtığı biliniyor.

Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor

Maalesef bu yeme alışkanlığı en çok ergenlik döneminde tercih ediliyor. Ergenlerde de bu yeme şekli depresyon, anksiyete bozukluğu, şiddet içerikli davranışlar ortaya çıkarıyor.

Sonuç olarak doğumdan itibaren her yaş döneminde sağlıklı beslenmenin fiziksel ve ruhsal olarak önemine vurgu yapan uzmanlar, sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu her zaman söylüyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu