Toplumsal dayanışma ve sosyal sorumluluk projeleri konuşuldu Toplumsal dayanışma ve sosyal sorumluluk projeleri konuşuldu

Erzincan’da dededen kalma balık tesisinin üçüncü kuşağı olan ve 30 yıllık işletmede alabalık üretimi yapan Ozan Güney Akpolat, ‘yıllık 10 milyon balık üretimi yapıyoruz. Bunu da genel olarak Karadeniz’e gönderiyoruz ve  Karadeniz’de somon yapıyoruz.’ dedi.

Erzincan’da Sakalkutan mevkisinde bulunan tesiste yılda 10 milyon adet balık üretimi yapılıyor. Üretim yapılan tesise yapılacak ek yatırımla birlikte bu rakamın zaman içerisinde  yılda yaklaşık 200 milyon yavru alabalığa ulaşması bekleniyor. Erzincan, yavru alabalık üretiminde özellikle Karadeniz olmak üzere Elazığ’a Karadeniz somon adayı olarak, yurtdışına yavru alabalık üretiminde önemli bir tedarikçi konuma geliyor.

Yarım asıra yakın bir zamandır Koçyatağı Köyüne bağlı Sakaltutan mevkinde yapılan işletmeyi ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, burada yaptığı konuşmada : “Erzincan son yıllarda su ürünleri üretiminde büyük bir ivme kazanmakla birlikte üretimi de  belli bir seviyeye getirdi. Özellikle bulunduğumuz bu tesise ek bir tesis yapılması suretiyle Erzincan’da su ürünleri üretim kapasitesi  yavru alabalık üretiminde 248 milyon yavru adet/yıl olarak bir üretim kapasitesine ulaşmış olacak. Bu üretimle birlikte Erzincan özellikle bu sayede yavru alabalık üretiminde Türkiye’nin ilklerinden birisi olmuş olacak. Erzincan, yavru alabalık üretiminde özellikle Karadeniz olmak üzere Elazığ’a Karadeniz somon adayı olarak, yurtdışına yavru alabalık üretiminde önemli bir tedarikçi konumunda. Erzincan iç sularını maksimum seviyede kullanmış şekilde olacağız. Erzincan şuanda üretim kapasitesi olarak 13 milyon yavru adet/yıl olarak üretimimiz 614 ton olarak da sofralık alabalık üretimimiz bulunmakta. Yapılacak tesisler ile beraber daha iyibir ivme kazanacak.Sakaltutan mevkisinde bulunan tesisteki üretim şuan itibariyle 10 milyon adet/yıl, tesise yapılacak ek yatırımlarla birlikte bu rakam 160 milyon yavru alabalık üretimi gerçekleştirmiş olacak. Yine bunun yanı sıra aynı tesiste 180 milyon yumurta üretimi yapılacaktır.” Diye konuştu.

Alabalık 3 1280X960

Dededen kalma tesisi işleten 36 yaşında ki işletmeci Ozan  Güney Akpolat ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  “Erzincan’ın Sakaltutan bölgesinde  yaklaşık 30 yıldır balıkçıklık yapıyoruz. Dededen kalma bir meslek. Ben üçüncü kuşağım. Burada var olan yerimizde yıllık 10 milyon adet balık üretimi yapıyoruz. Bunu da biz genel olarak Karadeniz’e gönderiyoruz. Karadeniz’de somon yapıyoruz. Somon olduktan sonra, orada ki balıklar Karadeniz somonu olarak Japonya, Çin, Rusya, Almanya, İngiltere’ye kadar gidiyor.

Alabalık2 1280X960

Avrupanın en büyük çiftliklerinden birisi olacak

Yeni açılacak çiftliğin  yaklaşık 180 milyon adet yumurta kapasiteye ulaşması ve Avrupa’nın en büyük çiftliklerinden birisi olma yolunda olduğunu dile getiren Akpolat, konuşmasının devamında, ‘şuanda çalışmalarımıza başlamış durumdayız. Nisan ayından sonra çalışmalarımızı başlatacağız. Bunun yanında  yaklaşık 200 ton da somon adayı yani, porsiyonluk olarak çıkaracağız. Bu bizim yaklaşık 5 yıllık bir hedefimiz. Çünkü ilk yıllarda çok hızlı üretim yapamayacağız. Çünkü bunun genetik çalışmaları var. Bu genetik çalışmaları da biz Küba’daki arkadaşlarımızla yapıyoruz. Genetik çalışmaların 1-2 yılı var, tonaj artırma sistemi var, örnek veriyorum; biz 10 milyonla başlayacağız ama kinci yıl 100 milyon, üçüncü yıl 150 milyon, dördüncü yıl 180 milyon tam kapasiteye oturması lazım. Bu hedeflerimiz  zaman alacak tabi.” Şeklinde konuştu.

Alabalık1 1280X960

 

Editör: Doğu Gazetesi