Doğanın bize sunduğu çokça şifalı ürün var. Yiyecekler, içecekler, baharatlar ve daha fazlası. Bunlarda biri var ki duyunca çok şaşıracaksınız. Altın süt…

Altın süt nedir?

Zerdeçal ezmesi, baharatlar ve bitkisel özlü su veya sütten yapılan, erimiş altını andıran bir içecek. Tercihe göre sıvı yağ ve doğal tatlandırıcılar da kullanılabilir. Kökü ise Hindistan’a dayanır.

Altın sütün, sinir sisteminden hormonlara, kilo kontrolünden, kalp sağlığına daha pek çok faydası var.

Altın sütün faydaları

Bağışıklığı güçlendirir: İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde vücuttaki iltihap azalır ve bağışıklık güçlenir. Solunum yolu hastalıkları ile mücadele ederek kötü bakterilerin büyümesini engeller. Öte yandan soğuk algınlığı durumlarında kullanılabilir.

Balık severler şanslı… Hem yararlı hem de zamanı Balık severler şanslı… Hem yararlı hem de zamanı

Hafızayı güçlendirir: Altın sütte bulunan zencefil sayesinde hafıza olumlu etkilenir ve konsantrasyon gelişir.

Kalp sağlığını destekler: Altın sütün içinde ki temel baharatlar sayesinde kalp hastalığı riski azalır. Kolesterol seviyelerini de dengeler.

Ayrıca altın süt, regl dönemlerinin daha az ağrılı geçmesini sağlar, cildi güzelleştirir, karaciğer yağlanmalarının önüne geçer, tokluk hissi yaratır.

Altın sütün yan etkileri

Altın sütün faydalarının yanı sıra yan etkileri de var. Özellikle hamileler ve emziren anneler doktora danışmadan içmemeli. Bu içecek mide bulantısı yapabilir

Kan pıhtılaşması olanların içmesi tavsiye edilmez

Sürekli ilaç kullananlar doktora danışmadan içmemeli

3 yaş altı çocuklarda kullanılmamalı

Kullanıldığında beklenmedik bir etki yaparsa mutlaka uzmana başvurulmalı.

Altın sütün yapılışı

Büyük bir cezveye bitki özlü 1 su bardağı sütü koyun. İçine 1,5 çay kaşığı toz zerdeçal ilave edin. Karıştırarak kısık ateşte kaynatın. Kök zerdeçalı rendeleyerek içine ilave edin. Bu arada kısık ateşte pişmeye devam etsin. Yaklaşık 5 dakika böyle piştikten sonra ocaktan alın. İçine tarçın, karabiber ve karanfil atın. Tatlandırmak isterseniz biraz bal katabilirsiniz. Bu şekilde süzün ve tüketin.

Editör: Yasemin Dülgeroglu