Erzincan'da Araç Yangını: Büyümeden Söndürüldü (VİDEO HABER) Erzincan'da Araç Yangını: Büyümeden Söndürüldü (VİDEO HABER)

Erzincan, geçmişte yaşadığı büyük depremlerle hafızalarda yer eden bir şehir. Son günlerde yaşanan küçük sarsıntılar ise vatandaşları bir kez daha tedirgin etti. Özellikle 1939 Erzincan depreminin yaraları henüz tam olarak sarılmamışken, yeni depremler endişeleri daha da artırıyor.

Bazı deprem uzmanları, Erzincan, Suşehri, Sivas ve Amasya üzerinden geçen fay hattının 82 yıldır hareketlenmediğini ve her an en az 6 ve üzeri bir deprem beklendiğini söylüyor.

Bahse konu olan fay hattının 82 yıldır önemli bir depreme maruz kalmadığını ifade eden uzmanlar, enerjinin tamamen yükseldiğini ve her an açığa çıkabileceğini vurguluyor.

BELEDİYE BAŞKANI AKSUN: “ERZİNCAN’DA DEPREME DAYANIKSIZ SÜSLÜ BİNALAR VAR”

Hal böyle iken Erzincan depreme hazır mı? sorusu akla geliyor. Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun’un geçtiğimiz yıllarda, Erzincan’da depreme dayanıksız ancak, depreme dayanıklı görünmesi için süslenmiş binaların olduğunu söylemişti.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun'un, şehirde depreme dayanıklı görünmesi için süslenmiş ancak gerçekte dayanıksız birçok bina olduğunu belirtmesi, bu endişeleri daha da güçlendiriyor. Aksun'un bu açıklamalarına rağmen, söz konusu binaların tespiti ve güçlendirilmesi veya yıkılması konusunda henüz somut adımlar atılmamış olması, yetkililerin bu konudaki hassasiyetini sorgulatıyor.

Süslü binalar diye tabir edilen binaların tespiti, onarımı veya yıkımına yönelik herhangi bir çalışmanın yapılamaması, Belediye Başkanı Aksun’un söylediklerinin ilgili makamlarca dikkate alınmadığını veya Aksun’un çalışma yapmasına engel teşkil eden birtakım senaryoların olabileceğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar, Erzincan'ın depreme hazırlık konusunda acilen harekete geçmesi gerektiğini vurgularken, eski binaların güçlendirilmesi, yeni yapılacak binalarda deprem yönetmeliğine uygunluğun sağlanması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi gibi konulara önem verilmesi gerektiğini söylüyor.

Erzincanlılar ise; "Belediye başkanımızın söyledikleri bizi çok düşündürüyor. Deprem konusunda endişeliyiz. Yetkililerden bu konuda bir an önce adım atmalarını bekliyoruz” diyor.

Editör: Mücahit Özdemir