Cildin üst tabakasını delme yoluyla yapılan ağrılı bir işlem olan dövme hakkında merak edilen iki soru var. Zararlı mı ve günahı var mı? Detaylar haberimizde…
Dövmenin kendisi direk zararlı olmasa da ağrılı bir işlem ve enfeksiyon, kanama riski gibi riskleri de var. Öte yandan dövme yaptırmak dini açıdan da uygun görülmüyor.
DÖVMENİN OLASI ZARARLARI
Enfeksiyon
Dövme yapmanın belli riskleri var. Dövme yaptırdıktan sonra bakımını iyi yapmak ve enfeksiyona karşı korunmak gerekir. Herhangi bir enfeksiyon durumunda ise mutlaka uzmana başvurmak gerekiyor. Eğer dikkat edilmezse dövme enfeksiyonları ciddi sonuçlar oluşturabilir ve tüm vücuda yayılabilir. Dövme kaynaklı enfeksiyonlar önemsenmesi gereken ciddi enfeksiyonlardır.
Alerji
Genellikle insanların dövmeye karşı alerjisi olmaz. Ancak az kişi de de olsa dövme mürekkebinde kullanılan pigmente karşı cilt reaksiyon gösterebilir. Yani dövmeye olan ajerjiler genellikle kullanılan mürekkebin pigmentlerine karşıdır.
Çoğu insan dövme yaptırmaya karşı herhangi bir alerjik reaksiyon yaşamaz. Bununla birlikte, bazı insanlar dövme mürekkebinde kullanılan pigmente karşı bir cilt reaksiyonu geliştirir. Bu reaksiyona kontakt dermatit denir. Dövmenin yakınındaki cildin şişmesine, pul pul dökülmesine ve kaşınmasına neden olur. Bazı durumlarda cilt enfekte olabilir. Bu reaksiyonlar tehlikeli olabilir ve derhal bir doktora danışmalısınız.
Dövmeye karşı oluşan alerjilerin bazıları hemen meydana gelirken bazıları da saatler veya haftalar sonra kendini gösterebilir. Bu alerjik reaksiyonlar genellikle, şişlik, kaşıntı ve kabarcık olarak kendini gösterebiliyor.
Beyin, sinir sistemi, üreme sistemi ve daha fazlasını etkiler
Dövmede kullanılan mürekkep kurşun içerir. Kurşunda beyinden, sinir sistemine, üreme sisteminden böbreklere kadar neredeyse tüm organlara zarar verebilir. Öte yandan dövme mürekkepleri çeşitli metallerde içerir. Hem kurşun hem metalin belli miktarı insan vücudu için çok zararlıdır.
DÖVME YAPTIRMAK GÜNAH MI?
Din işleri yüksek kurulunda yer alan bilgiye göre: Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir câhiliye âdeti olup sağlık açısından zararlı olduğu gibi dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla yaratılıştan gelen özelliklerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır.
Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri; yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir. Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir.