YAŞAM

Çocuğunuz odaklanma sorunu yaşıyorsa bunları deneyin

Dikkat eksikliği sadece okul hayatında değil günlük hayatta da çocuklarınızı olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple konuya mutlaka çözümcü yollarla yaklaşmak gerekir.

Abone Ol

Uzmanlar özellikle günümüzde çocukların dikkat sürelerinin azaldığını ve önemsenmesi gereken bir konu olduğunu vurguluyor. Ebeveynler böyle bir durum fark ettiklerinde şu yöntemleri uygulayabilirler.

1. Çocuklara mutlaka kahvaltı yaptırın

Çocuklar genelde kahvaltı yapmayı reddeder. Ancak çocukların derslerine başlamadan önce kahvaltılarını yapmış olmaları derse yoğunlaşma sağlamaları açısından çok önemli. Dolayısıyla mutlaka kahvaltı yapılmaları gerekiyor. Ayrıca, gün içinde de ana öğünlerin yanı sıra 3 ara öğün almaları da hem konsantrasyonun sağlamasında, hem de genel sağlığı açısından çok önem taşımakta.

2. Çalışma masasına dikkat dağıtıcı eşyalar koymayın

Ders çalışırken ortamın sessiz, iyi aydınlatılmış ve normal oda sıcaklığında olmasının çocuğun odaklanmasına katkı sağlar. Öte yandan masasının ve çalışma ortamının düzenli olması, dikkati dağıtacak farklı ders materyallerinin masanın üzerinde bulundurulmaması önemli. Bunun yanında çocuğun çalışma alanından tablet, telefon gibi elektronik cihazlar çıkarılmalı ya da kapatılmalı

3. Çalışma masasında yemek yedirmeyin

Masada atıştırmalık bir şeyler olması çocuğun odaklanmasını engelleyebilir. Çocukların önündeki yiyecekler ders verimini düşürüyor, odaklanmayı zorlaştırıyor. Ancak çocuklarda su içme alışkanlığı çok zor oluşmakta ve çocuklar genelde günlük içmeleri gereken su miktarını içemiyor. Bu nedenle; masada ya da çocuğun çalışma ortamının yakınında mutlaka su bulundurulması alışkanlık kazandırmada yardımcı olabilir.

4. Birlikte zeka oyunları oynayın

Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zekâ oyunları oynamak konsantrasyonu artırıcı etkiye sahiptir.

5. Evde ip atlayıp zıplamasına izin verin

Çocuklar ders aralarında telefonlarla ekranlarla vakit geçirdiğinde sonraki derslerine veya günlük hayata odaklanmada zorluk çekebiliyor. Uzmanlar ekran başında vakit geçirmek yerine evde küçük egzersizlerin beyinlerini daha iyi dinlendireceğini söylüyor.

6. Hafta sonu da uyku düzenini değiştirmeyin

Uzmanlara göre, çocukların uyku saatleri düzenleri hafta içi de hafta sonu da aynı olmalı.