Sahanda yumurtanın, kuymağın, menemenin vazgeçilmezi bakırlar zamanla oksitlenir ve parlak renklerini kaybeder. Ancak elinizin altında ki bir ürünle bakırlarınızı eski rengine döndürmek çok kolay. Nasıl mı? İşte cevabı…

Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün! Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün!

Hem süs eşyası olarak hem de mutfaklarda kullanılan bakır eşyalar göz alıcı halleriyle dikkat çekerler. Ancak zamanla bakır eşyalar kararabilir. Böyle durumlar için bazı öneriler var.

SİRKE

Sirke hemen her alanda size yardımcı oluyor. Burada da sirke yardımınıza koşuyor. Oksitlenmiş bakırlarınız için de sirke oldukça etkili. Sirkeyle sofra tuzunu karıştırırsanız bakırınızda gerçekleşen oksitlenmeden büyük oranda kurtulursunuz. Uygun ölçüde bir kapta bir miktar tuzu ve sirkeyi karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı bakırınızın üstüne dökün. Bakırınızı kirlerin çıktığından emin olana kadar ovalayın. Daha sonra temiz ve kuru bir bezle bakırınızı kurulayın.

TUZ

1 bardak beyaz sirke ve 1 yemek kaşığı tuz tencereye koyulur ve üzerine su eklenir. Ocağın üstüne alınan bu tencere kaynatılır. Kaynayan suya bakır eşyaları bırakın ve kararmalar yok olana kadar kaynatma işlemine devam edilir. Kaynayan karışımdan çıkardığınız bakırları sabun ve sıcak suyla durulayıp, ardından kurulayın.

KETÇAP

Bu yönteme oldukça şaşıracaksınız. Ketçabı bakır eşyalarınızın üzerine sürün ve bir süre bekleyin. Süngerle sert bir kuvvet uygulayarak yapacağınız ovalama işlemi kararmaların geçmesine fayda sağlayacaktır. Temizlendiğinden emin olduktan sonra durulama yapın.

LİMON

Limon da temizliğin hemen her aşamasında karşımıza çıkıyor. Limon veya misket limonları ortadan ikiye kesin ve üzerine bir miktar tuz serpin. Bakır eşyaların kararan bölgelerini bu limonla ovalayabilirsiniz. Ovalama işlemini bitirdikten sonra bakır eşyalarınızı durulayın.

KARBONAT

Kararan bakırlar için etkili yöntemlerden biri de karbonat. Uzun süre bakırlarda birikmiş kirler, karbonatla kısa bir sürede yok olabilir. Uygun bir kap içinde karbonatlı ılık su karışımı hazırlayın. Hazırladığınız bu karışımı bir bez yardımıyla alın ve bakırları silin.

Editör: Yasemin Dülgeroglu