Güven Temelini İnşa Edin

Çocukların kendi başlarına oyun oynamaya başlamadan önce temel güven duygusuna ihtiyaçları vardır. Onlarla bol bol fiziksel temas kurun ve kaliteli zaman geçirin. Oyun oynarken dikkatinizi tamamen onlara verin ve onlarla bir bütün olduğunuzu hissettirin. Özellikle 0-2 yaş döneminde, onlarla geçirdiğiniz zamanın kalitesi, yalnız oyun oynama becerilerini doğrudan etkiler.

Sınırları Belirleyin ve Uygulayın

Çocuğunuzla birlikte oyun zamanları belirleyin ve bu zamanlara sadık kalın. Oyun zamanı bittiğinde, işinize dönmeniz gerektiğini net ve kısa cümlelerle açıklayın. Kontrolün sizde olduğunu ancak oyun alanında özgür olduğunu hissettirin. Özellikle evden çalışan ebeveynler için bu, çocukların anne-babalarına sürekli erişebilir olmalarını engellemek adına önemlidir.

Mutsuzluğa "Dur!" Demenin Yolu: Mindfulness Mutsuzluğa "Dur!" Demenin Yolu: Mindfulness

Oyuna Eşlik Edin, Liderlik Etmeyin

Çocuğunuzun oyunu yönetmesine izin verin ve oyuna izleyici ve eşlikçi olarak katılın. Bu, enerjilerini boşaltmalarına ve duygularını ifade etmelerine yardımcı olur. Yanlarında oturun ve kendi işlerinizi yaparken onları gözlemleyin. Müdahale etmeyin, sadece güvende olduklarından emin olun. Eğer yanınıza gelmekte ısrarcı olurlarsa, kısa süreli olarak oyuna katılın ve sonra kendi işinize dönün.

Oyun Ortamını Cazip Hale Getirin

Çocuğunuzun oyuncaklarla olan ilişkisini yeniden kurun. Ortamı sadeleştirin ve uzun zamandır oynamadıkları oyuncakları kademeli olarak ortaya çıkarın. Oyun kurmalarını teşvik etmek için farklı temalarda "istasyonlar" hazırlayın. Onlara küçük görevler verin ve onları motive edin. Telefon, tablet ve TV kullanımınızı sınırlayın ve onlara iyi bir örnek olun. Oyuncakların yanına gidin ve oynamaya başlayın, kısa sürede size katılacaklardır.

Duyulara Hitap Eden Oyunlar Sunun

Boyalar, kil, boncuklar ve su gibi dokunsal malzemeler çocukları rahatlatır ve uzun süre vakit geçirmelerini sağlar. Onlar için uygun ve güvenli bir ortam hazırlayın. Oyun bittikten sonra temizlik ve toplama sürecini de oyunun bir parçası haline getirin.

Bağımsız Oyun Oynama Yaşı

Bebeklere 0-6 aylık dönemde 5-10 dakika, 18 aylık döneme kadar ise 10-20 dakika olacak şekilde kademeli olarak bağımsız oyun denemeleri yapabilirsiniz. Çocuğunuzu yalnız bırakırken güvenlik tedbirlerini almayı unutmayın!

Editör: Doğu Gazetesi