Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen limonlar, Kapadokya'daki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında saklanıyor. Depolara 80 gram olarak giren limonlar, 2 ila 8 ay sonra 110 gram olarak çıkacak.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi yaptığı açıklamada, başta Mersin olmak üzere Akdeniz Bölgesi'nin çeşitli merkezlerinde yetiştirilen yataklık limonların, 1950'li yıllardan bu yana her kış beldelerinde bulunan tüf kayalara oyulu doğal soğuk hava depolarında konularak yaz aylarına kadar burada bekletildiğini söyledi. Beldelerinde irili ufaklı toplam 575 depo bulunduğunu ifade eden Özendi, depolara 80 gram ağırlığında giren bir limonun sulanarak depodan 100 ila 110 gram ağırlığında çıktığını belirtti.
Bu yıl beldelerindeki depolarda yaklaşık 6 milyon sandık yataklık limon depolanacağını kaydeden Özendi, "Akdeniz'den getirilen limonlar özel kağıtlara sarılarak depolarda 2 ila 8 ay arasında bekletiliyor. Bu bekleme süresinde limonlar sulanarak sert olan kabukları da bu bekletilme sırasında tüf kayanın nemli oluşunun da etkisi ile iyice yumuşar. Yataklık limon özellikle iç piyasada oldukça aranılan bir limon türü olmaktadır. Niteliğinden hiçbir değer kaybetmeyen yataklık limon daldan koparıldığındaki ilk lezzete sahip olur. Yataklık limon özellikle iç piyasada oldukça aranılan bir limon türü. Ayrıca bu limonların büyük bir bölümü Avrupa ve Balkan ülkelerine ihraç ediliyor" dedi.