17 Şubat 1959 günü Başbakan Menderes'in bulunduğu Vickers Viscount 794 tipi uçak İngiltere'ye giderken iniş esnasında ormanlık alanda düştü.

Geleneksel birçok meslek gibi "Çubukçuluk" mesleği de tükenmekle yüz yüze Geleneksel birçok meslek gibi "Çubukçuluk" mesleği de tükenmekle yüz yüze

Uçakla İngiltere'ye Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kuracak Londra Antlaşması için gidiliyordu. Ancak inişe yakın uçak kazası gerçeklişti ve uçakta 14 kişi öldü. Adnan Menderes ise yaralı olarak kurtuldu.

Türkiye'nin en önemli dış politika meselesi olan Kıbrıs için Başbakan Adnan Menderes 1959 yılında İngiltere'ye gitmeye karar verdi. Uçak, 17 Şubat 1959'da yola çıktı.

Heathrow Havalimanı'na inmeyi planlayan uçak başkentteki aşırı sis nedeniyle 25 kilometre Güneyde bulunan Gatwick Havalimanı'na yönlendirildi. 16:58’de ise uçağın kuleyle bağlantısı kesildi.

Adnan Menderes Uçak Kazası 1280X778

Düşen uçak, 250 metre sürüklendikten sonra ikiye ayrılarak durdu. Kaptan pilot; son bir hamleyle uçağın burnunu düz tutmayı başardı. Bu hamle, uçaktaki yolcuların bir kaçının hayatta kalmasını sağladı. Ancak maalesef ki uçakta ki 21 yolcunun 14’ü orada hayatını kaybetti.  Basın-Yayın ve Turizm Bakanı Ali Server Somuncuoğlu, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şerif Arzık gibi isimler bu uçak kazasında hayatını kaybeden önemli isimlerdendi.

Başbakan Adnan Menderes ikiye bölünen uçağın enkazından kendini dışarı attı. 10 metre kadar uzağa gidebildi. Başbakan ayağı, başı ve kaburgasından yaralanmıştı.

Menderes'in aralarında bulunduğu üç kişiye köy evinde tıbbî yardımda bulunuldu. Menderes, ardından London Clinic'te tedavi altına alındı.

Sekiz bin metre yükseklikten yere düşen uçaktan sağ çıkan Menderes, Türkiye ve İngiltere basınında olmak üzere hızlıca tüm dünyanın gündemine girdi. 

Menderes, Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kuran Londra Anlaşması’nı hastanede yatağında imzaladı.

Ertesi gün Türk halkına hitap eden duygusal bir konuşma yapan Menderes'i taburcu olup Türkiye’ye döndükten sonra yüz binlerce kişi karşıladı.

Editör: Sena ERDOĞAN