Kitap okumak istiyor ama başaramıyor olabilirsiniz. İnsan yaşam tarzına göre alışkanlıklar edinir. Bu alışkanlıkları değiştirmek veya yenisini eklemek biraz zaman alır. Süreci kolaylaştıracak, zamanı kısaltacak, kitap okuma alışkanlığı kazandıracak 5 neden…

Boyları 135 santimetre ağırlıkları 45 kilogramdı: Çiğ ilik tüketiyorlardı: Taş devri insanları… Boyları 135 santimetre ağırlıkları 45 kilogramdı: Çiğ ilik tüketiyorlardı: Taş devri insanları…

1- Sıkça belirsiz durumlarda kalıyorsanız. Kafanız karışıyorsa kitap okumak ‘bilişsel kapatma’ ihtiyacını azaltarak belirsiz durumlarla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olur.

2- Kaygılı bir kişiliğiniz varsa, kalbiniz bazen hızlı atıyorsa, stresli bir yaşamınız varsa kitap okumak; hayatın kaygılarından uzaklaşmanıza, sakinleşmenize ve stresi uzaklaştırmanıza yardımcı olur. Ayrıca kalp atış hızını düşürerek kaslarınızdaki gerginliği yatıştırır.

3-  Kişisel gelişime ve iletişime fayda sağlayan kitaplardan özellikle roman okumak, empati duygusunu geliştirir. 

4- Kitap okumak gelecekte zihin sağlınızı korumanıza yardımcı olur. Alzheimer, bunama gibi hastalıkların olası etkilerini azaltır ve yavaşlatır.

5- Kitap okunmadığı sürelerde kişi boş vaktini genellikle bir şeyler izleyerek geçiriyor. Uzmanlar aralıksız dizi izlemenin, düşünmeden yemek yeme ile ilişki olduğunu aktarıyor.

Ayrıca düşük fiziksel aktivite ile birlikte çok fazla televizyon izlemek ve yemek yemek kişilerde kilo alımına neden oluyor. Az televizyon izleyip daha aktif olanların ortaya yaşlarda, bilişsel fonksiyonları daha iyiyken, aksi durumda bilişsel fonksiyonlarda düşüş görülüyor.


 

Editör: Sena ERDOĞAN