Bilim insanları ve uzmanlar sürekli tuz tüketimi konusunda araştırmalar yaparak uyarılarda bulunuyor. Tuzun tüketim seviyesi iyotlu olup olmaması hakkında araştırma ve açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Uzmanlara göre günlük tuz tüketimi 5 gramdan fazla olmamalı. Peki tuzun neden olduğu hastalıklar neler? Tuz tüketimi nasıl azaltılır?

Yapılan araştırmalar ülkemizde tuz tüketim oranının çok fazla olduğunu ortaya çıkarıyor. Araştırmanalar önerilerin 3 katı tuz tüketimi olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı harekete geçmiş ve “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” başlamıştı. Ekmeklerin, işlenmiş gıda ve peynirlerin tuzu azaltılmış, bunun dışında da toplu beslenme olan yerlerde farklı tedbirler alınmıştı.

Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız

DSÖ günlük tuz tüketim oranının 5 gramdan fazla olmaması gerektiği kanısında. Ancak ülkemizde bu miktarın çok üstüne tuz tüketiliyor. Peki tuz tüketimini azaltmak için neler yapılabilir?

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER

Öncelikle yemekleri pişirme sırasında kullanılan tuz oranı azaltılmalıdır.

Bazı besinlere hiç tuz atılmamalıdır.

 Masada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve masadan tuzluk kaldırılmalıdır.

Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. yiyecekler hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır.

Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir.

Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir.

Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir.

Ev dışı beslenmede yemeklerin ve besinlerin içindeki tuz miktarı öğrenilerek, mümkünse az tuzlu veya tuzsuz hazırlanması istenmelidir.

Tuz yerine baharatlar, soğan ve sarımsaktan faydalanılmalıdır.

Bazı besinler ise aşırı tuz içererek daha fazla risk taşır.

AŞIRI TUZ İÇEREN BESİNLER

Soya, ketçap, barbekü, tartar, hardal gibi hazır soslar.

Cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi atıştırmalıklar

Siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları, balık konserveleri, tuzlanmış veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri.

Editör: Yasemin Dülgeroglu