Nazar, aslında önemi halk tarafından gerektiği gibi algılamayan bir konu. Hayatımızda yaşadığımız birçok problem ve hastalığın temelinde aslında nazar yatıyor. Dinimizde üzerinde fazlaca durulan nazar özellikle son dönemlerde çok da önemsenmemekte. Bunu sosyal medya aracılığıyla her gün daha iyi anlamaktayız. Binlerce insan kendilerini, çocuklarını ve birçok hallerini göz önüne kontrolsüzce sermekte ve bundan çekinmemekte. hal böyleyken birçok sorun için kapı araladıklarını malesef algılayamamakta. İçeriğimizde nazar nedir, bizi nasıl etkiler, nazarın belirtileri ve korunma yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Nazar nedir?

Sözlükte “bakmak, görmek; düşünmek” anlamındaki nazar kelimesi Türkçe’de “beğenilen bir şeye kıskançlıkla bakmak ve zarar verecek şekilde onu etkilemek” mânasında nazar etmek (göz değmek), Arapça’da ise nazra (isâbetü’l-ayn) şeklinde kullanılır. Nazar kavramı, daha çok kıskançlık duygusunun eşlik ettiği zarar verici etkiye sahip göz ve bakışla ilişkilendirilse de herhangi bir canlı yahut objeye yönelik hayranlık ve övgü sözleri de etkisi açısından nazar kapsamında görülmüştür.

Nazar, esasen kıskançlık veya beğeni dolu bir bakışla ortaya çıksa da güzel bir insanı yahut bir şeyi tedbirsizce övme sonucunda da oluşabilmektedir. Bazan insanın bu yolla kendine, eşine, çocuklarına ve hayvanlarına da zarar vermesi mümkündür. Çeşitli kültürlerde kötü bakış yoluyla karşısındakine zarar verme gücü belli kişilerle özdeşleştirilmiş, dolayısıyla nazara büyüye benzer bir fonksiyon yüklenmiştir. Bunun yanı sıra birçok insanın potansiyel olarak nazar gücüne sahip bulunduğu, ayrıca kem gözle zarar vermenin kişinin mutlaka kötü niyetli veya bilinçli oluşuna bağlı olmadığı şeklinde görüşler de mevcuttur.

Nazarın belirtileri

-İntikal eden baş ağrısı 
-Yüzde sarılık,
-Sık idrara çıkmak ve terlemek 
-İştahsızlık
-El ve ayaklarda karıncalanma ve soğukluk
-Kalp atışlarında hızlanma
-Sırt ile omuzlar arasında intikal eden ağrılar
-Üzüntü ve göğüste sıkışma, gece uykusuzluğu 
-Doğal olmayan korku ile yoğun duygu tepkileri 
-Sık sık geğirme, esneme ve iç çekme, tek başına kalma isteği 
-Uyuşukluk ve tembellik 
-Uyuma eğiliminde olmak

Rüyada karınca ısırması neye alamet? Rüyada karınca ısırması neye alamet?

Bilinen bir tıbbi nedeni olmayan sağlık sorunlarının göz değmesinin gücüne göre bu belirtilerin hepsi veya bir kısmı görülebilir.

Peygamber efendimiz nazardan kurtulmak için ne yapardı?

Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir. Bunların yanında büyüye ve nazara karşı birden çok dua okunabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i nazar ve benzeri olumsuzluklardan korumak için onlara şu duayı okurdu: “Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.”

Yine Resûl-i Ekrem (s.a.s.), “Kim hoşuna giden bir şey görür de; ‘Mâşâallah lâ kuvvete illâ billâh’ (Allah’ın dilediği olur. Ondan başka kuvvet ve kudret sahibi yoktur) derse, ona hiçbir şey zarar vermez.” buyurmuştur.

Kaynak; https://islamansiklopedisi.org.tr/ - https://islamqa.info/tr - https://kurul.diyanet.gov.tr/
 

Editör: Merve Kiraz