Türk Kültüründe en önemli değerlerden biri şüphe yok ki misafirperverliğimiz. Ülkemizde benimsenen İslam kültüründe misafirliğe verilen önem oldukça büyüktür. Bu hususta Peygamber efendimizin (s.a.v.) hadisleri oldukça açık ve nettir. Atalarımız misafire önem verdiğinden yol üzerinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar inşa etmiş; garipleri, yolcuları, misafirleri buralarda ağırlamışlardır. Her millette olmayan insancıl ve sevecen bir yaklaşım ile hareket eden Türk Halkı eve gelen misafire kim olursa olsun kendi ailesinden biri gibi davranır en iyi ve en güzel ne varsa misafirine sunar. &Konukseverlik Türklerin en önemli özelliklerinden biridir. Misafirperverlik Türkleri diğer toplumlardan ayıran değerlerinden biridir. Konuk Türk toplumunda çok ehemmiyetlidir. Türklere göre zorlu hayat şartları karşısında insanların konukseverlikleri sayesinde hayatları kolaylaşır, ilişkileri gelişir ve kendilerini güvende hissederler.

Misafirperver olduğumuzun 10 kanıtı

-Güler yüzle karşılamak

-Misafir terliği olmazsa, olmazımız

-Misafir odalarımız müze gibidir

-Büyüklerin eli öpülür

Erzincan'da "Türkiye Yüzyılı'nda 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu" başladı Erzincan'da "Türkiye Yüzyılı'nda 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu" başladı

-İkramda kusur olmaz

-Rahat hissettirme kaygısı hep taşırız

-Her öğünü ziyafete dönüştürmek bizim işimiz

-İşlemeli misafir havluları

-Misafirler kapıya kadar uğurlanır

-Misafirin arkasından su dökülür

Yine misafirperverliğimize verilebilecek en net kanıt ise Osmanlı padişahı Sultan Il. Mahmud Han zamanında Anadolu'da 4 sene 8 ay 16 gün kalan ve Osmanlı ordusunda müşâvirlik hizmetinde bulunan Prusyalı (Alman) mareşal Von Moltke’nin sözleridir, Moltke’nin Türkler hakkında şöyle demektedir:  "Bana Türklerin esas yapısının ne olduğunu soranlara şu cevabı verebilirim: Sabır, misafirperverlik vefa…

Türkler, başka hiçbir milletin gösteremeyeceği kadar derin ve köklü bir sabır duygusuna sahiptirler. Türklerin ikinci umumi hasleti, misâfirperverlikleridir. Birkaç haneden ibaret köylerde bile, yoksulluklarını saklayabilmek için güler yüzle kapıyı açarlar, neleri varsa ortaya koyarlar. Bu, misafiri olan evin mevcudunun olduğu kadar, köyde en varlıklı kimselerin köşe bucakta nesi varsa, misâfirin geldiği eve taşınmasına yol açar. Kendilerine gösterilen en küçük alâkaya minnet duymak ve unutmamak, benim Türklerde gördüğüm başlıca vasıflardandır."

Kıssaca bizi değerli kılan en önemli yönlerimizden biri olan misafirperverlik zamanla değişime uğrasa da asla bitmek bilmeyecek olan ve damarlarımıza yerleşmiş yok olamaz bir özelliğimiz.

Editör: Merve Kiraz