Düdüklüden korkanlar için kavanozda sebzeli tavuk tarifi! Düdüklüden korkanlar için kavanozda sebzeli tavuk tarifi!

Bu çatlaklar önceleri sadece estetik sorunlar veya ufak çaplı sızılar dolayısı ile sizi rahatsız etse de zamanla derinleşebilir ve ağrı, rahatsızlık hissi verebilir. Çatlak topuklar eğer derin bir hal almışsa mutlaka tedavi edilmelidir. Öte yandan yeni başlamış olanlar evde doğal yollarla tedavi edilebilecek olanlar da derinleşmeden önlem alınmalıdır.

Topuk Çatlağı Nedir?

Topuk çatlağı ayağın topuk bölgesine görülen, derin ve yara şeklinde olan, kuru, sert rahatsız edici bir durumdur. Tedavisi zor olmayan bu durum genelde önemsenmez ancak tedavi edilmelidir.

Topuk Çatlağı Neden Olur?

Topuk çatlağı pek çok sebepten dolayı olabilir. Topuk çatlağının bazı sebepleri şunlardır:

Atopik dermatit: Kronik bir cilt hastalığı olan bu durum, kızarıklık, kaşıntı veya kuruluk olarak karşımıza çıkar. Topukları da etkiler.

Kuru cilt: Cildin kendini nemlendiremediği durumlarda topuklar başta olmak üzere cilt kurur ve çatlar.

Diyabet: Diyabet yüksek kan şekeri ile ilişkili olup ilerleyen zamanlarda sinir hasarı yaratabilir. Sinirler zarar gördüğünde ayaklar yeterince terlemezse nem kaybeder ve çatlar.

Arkası açık ayakkabı veya sandaletler: Yaz sıcaklarında genellikle böyle ayakkabılar tercih edilir. Ancak bu ayakkabıların sık giyilmesi ayakların dış etkenlere maruz kalmasına ve derinin hassaslaşmasına sebep olur.

Topuk çatlaklarına iyi gelecek doğal yöntemler:

Vazelin: Yatmadan önce ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra topuğunuzu ponza taşıyla ovun. Ardından tüm ayağınıza bolca vazelin sürün ve ayaklarınıza çorap giydikten sonra bu şekilde uyuyun. Sabah yumuşamış olacaktır.

Bal: ılık su dolu bir kaba bir miktar balı ilave edip ve bu suda ayaklarınızı 15 dakika kadar bekletin. Ardından ayaklarınızı durulayıp kurulayın ve ponza taşı ile topuklarınızı fırçalayın.

Muz: Olgun bir muzu ezip püre haline getirdikten sonra topuklarınızı muz püresi ile ovun. Püreyi 5-10 dakika kadar ayağınızda bekletin. Ardından ayaklarınızı ılık su ile temizleyin. Sonrasında, ayaklarınızı yine 5-10 dakika kadar soğuk suda bekletin.

Epsom tuzu: Ilık su dolu bir kova içine epsom tuzu atın ve ayaklarınızı bu suda en az 10 dakika bekletin. Ardından yumuşayan topuklarınızı ponza taşı ile ovun. Sonra tekrar ayaklarınızı epsom tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Ardından ayaklarınızı kurulayın ve topuklarınıza nemlendirici sürün.

Ayrıca topuk çatlakları başka bir hastalık sebebiyle oluştuysa veya doğal yöntemler işe yaramıyorsa uzman desteği alın.

Editör: Yasemin Dülgeroglu